Wouter Hoeffnagel - 30 augustus 2024

FNV: Leg wettelijk vast dat werknemers onbereikbaar mogen zijn

FNV pleit voor een wettelijk recht op onbereikbaarheid. Een dergelijke wet kan volgens de vakbond helpen de werkdruk terug te dringen en zo burn-outs te voorkomen.

FNV: Leg wettelijk vast dat werknemers onbereikbaar mogen zijn image

In Australië is eerder deze week een wet aangenomen die werknemers het 'recht op onbereikbaarheid' geeft. Dit betekent in de praktijk dat werknemers in het land niet-essentiële telefoontjes en e-mails van werkgevers mogen negeren indien zij deze buiten werktijd ontvangen. Ook in Frankrijk bestaat al langer een dergelijke wet. GroenLinks-PvdA diende eerder al een wetsvoorstel in voor het recht op onbereikbaarheid, waarvan de behandeling momenteel stilligt.

'Mensen beschermen tegen hoge werkdruk'

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: "Ik doe een oproep aan de Tweede Kamer om dit wetsvoorstel te steunen en aan te nemen. Het is belangrijk dat mensen beschermd worden tegen te hoge werkdruk, want dat kan ingrijpende gevolgen hebben. Voor hun gezondheid, maar ook voor hun inkomen. Veel werknemers staan onder hoge druk, zeker in deze tijd van tekorten aan collega’s. Maar het is ook voor de samenleving belangrijk dat het aantal mensen met een burn-out wordt teruggedrongen. De maatschappelijke kosten van overbelasting door werkgevers komen namelijk voor rekening van ons allemaal."

Jong vervolgt: "In 2019 hebben we voor het eerst in een cao, die voor de gehandicaptenzorg, opgenomen dat een werknemer het recht heeft om buiten werktijd onbereikbaar te zijn. Inmiddels hebben we dit ook in een aantal andere cao’s opgenomen, waaronder die voor rijksambtenaren. Maar als je dit soort rechten enkel vastlegt in cao’s, kunnen die bij elke cao-onderhandeling weer opengebroken worden. Daarom is het goed als het nu wettelijk wordt vastgelegd voor iedereen, ook om kwetsbare mensen te beschermen. Een combinatie van beide kan ook: een kaderwet waar cao-afspraken over het recht om onbereikbaar te zijn, uit volgen."

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024