Redactie - 01 september 2024

Grote schaal deepfake-scams ontdekt, gericht op meerdere landen

Palo Alto Networks heeft een alarmerende ontdekking gedaan: een uitgebreid netwerk van deepfake-scams die zich richten op miljoenen mensen wereldwijd

Grote schaal deepfake-scams ontdekt, gericht op meerdere landen image

Onderzoekers van Palo Alto Networks hebben een alarmerende toename ontdekt van grootschalige scamcampagnes die gebruik maken van deepfake-technologie. Deze campagnes, die gericht zijn op een breed scala aan landen en talen, maken gebruik van overtuigende video’s waarin bekende persoonlijkheden worden nagebootst om mensen te verleiden tot het overmaken van geld of het verstrekken van persoonlijke gegevens.

Globale bedreiging

De onderzoekers ontdekten tientallen campagnes die deepfake-video’s gebruikten van onder andere CEO’s, nieuwslezers en overheidsfunctionarissen. Deze campagnes waren actief in talen als Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Turks, Tsjechisch en Russisch, en richtten zich op landen zoals Canada, Mexico, Frankrijk, Italië, Turkije, Tsjechië, Singapore, Kazachstan en Oezbekistan.

Eén groep, meerdere campagnes

Op basis van gelijkenissen in de infrastructuur en tactieken die in deze campagnes werden gebruikt, vermoeden de onderzoekers dat ze het werk zijn van één grote groep cybercriminelen. Deze groep heeft een voorkeur voor het creëren van overtuigende deepfake-video’s om vervolgens allerlei soorten scams op te zetten, van nepinvesteringsregelingen tot nep-weggeefacties.

Snelle verspreiding

De onderzoekers ontdekten honderden domeinen die werden gebruikt om deze campagnes te promoten. Elk domein werd gemiddeld tienduizenden keren bezocht, wat aangeeft hoe snel deze scams zich verspreidden.

Bescherming tegen deepfakes

Hoewel deepfakes steeds geavanceerder worden, zijn er ook manieren om ons hiertegen te beschermen. Palo Alto Networks benadrukt het belang van geavanceerde beveiligingssystemen, zoals Advanced URL Filtering, die websites kunnen blokkeren die worden gebruikt om deepfake-scams te verspreiden.

Waarschuwing

De opkomst van deepfake-scams benadrukt het belang van digitale geletterdheid. Consumenten moeten extra waakzaam zijn en kritisch nadenken voordat ze op links klikken of geld overmaken naar onbekende partijen. Het is ook belangrijk om regelmatig de software bij te werken en gebruik te maken van betrouwbare beveiligingssoftware.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024