Redactie - 03 september 2024

Iranische spionagecampagne ontmaskerd: gericht op dissidenten en Israël-connecties

CCyberbeveiligingsbedrijf Mandiant heeft een uitgebreide spionagecampagne aan het licht gebracht die vermoedelijk wordt uitgevoerd door het Iraanse regime. Deze campagne, die zich richtte op het verzamelen van gevoelige informatie over Iraanse dissidenten en personen met vermeende banden met Israël, heeft jarenlang actief geweest.yberbeveiligingsbedrijf Mandiant heeft een uitgebreide spionagecampagne aan het licht gebracht die vermoedelijk wordt uitgevoerd door het Iraanse regime. Deze campagne, die zich richt op Iraanse dissidenten en personen met banden met Israël, heeft als doel het verzamelen van gevoelige informatie en het ontmaskeren van potentiële spionnen.

Iranische spionagecampagne ontmaskerd: gericht op dissidenten en Israël-connecties image

De cyberaanvallen, die gebruikmaakten van een uitgebreid netwerk van nep-wervingswebsites, waren bedoeld om potentiële doelwitten te lokken met valse beloften van werkgelegenheid en andere aantrekkelijke aanbiedingen. Zodra de slachtoffers hun persoonlijke gegevens invoerden, werden deze doorgeleid naar de aanvallers.

Doelwitten en motieven 

De Iraanse inlichtingendienst lijkt geïnteresseerd in het identificeren van individuen die mogelijk samenwerken met buitenlandse inlichtingendiensten, met name die van Israël. Door deze informatie te verzamelen, kan Iran potentiële bedreigingen voor de nationale veiligheid beter identificeren en neutraliseren.

Technieken en tactieken 

De aanvallers maakten gebruik van een verscheidenheid aan technieken, waaronder:

  • Nep-wervingswebsites: Deze websites werden ontworpen om er legitiem uit te zien en bevatten vaak uitgebreide Farsi-inhoud.
  • Sociale media: De aanvallers gebruikten sociale media-accounts om de nep-websites te promoten.
  • Phishing: Potentiële doelwitten werden gelokt om op kwaadaardige links te klikken en hun persoonlijke gegevens in te voeren.

Verbinding met APT42 

Hoewel Mandiant niet een directe link heeft kunnen leggen tussen deze campagne en de beruchte Iraanse hackersgroep APT42, zijn er wel enkele overeenkomsten in de gebruikte technieken en tactieken. Dit suggereert dat beide groepen mogelijk dezelfde opdrachtgever hebben.

Bescherming van gebruikers 

Mandiant heeft samen met Google en andere partners actie ondernomen om de schade te beperken en toekomstige aanvallen te voorkomen. De kwaadaardige websites zijn offline gehaald en gebruikers van Google Chrome en andere browsers zijn gewaarschuwd voor de dreiging.

Gevolgen 

Deze onthulling onderstreept de voortdurende dreiging van staatssponsorde cyberaanvallen en de noodzaak voor organisaties en individuen om waakzaam te blijven. De Iraanse regime lijkt bereid om extreme maatregelen te nemen om zijn belangen te beschermen en zijn tegenstanders te onderdrukken.

Lees meer details op de website van Mandiant.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024