Witold Kepinski - 03 september 2024

Elasticsearch keert terug naar open source

Elastic, het bedrijf achter de populaire zoek- en analyse-engine Elasticsearch, heeft aangekondigd dat Elasticsearch weer onder de open-source licentie AGPL beschikbaar zal zijn.

Elasticsearch keert terug naar open source image

Na een periode van drie jaar waarin de licentie was aangepast vanwege juridische problemen met AWS, heeft Elastic besloten om terug te keren naar de open-source roots. Deze beslissing is met enthousiasme ontvangen door de open-source community.

De oorspronkelijke licentie-aanpassing was een reactie op een conflict met AWS, waarbij Elastic zich zorgen maakte over de marktverwarring die dit veroorzaakte. Door de licentie te wijzigen, hoopte het bedrijf deze verwarring weg te nemen. Hoewel deze strategie succesvol bleek, heeft Elastic nu besloten dat de tijd rijp is om weer volledig open source te worden.

  • Meer keuze: Gebruikers hebben nu de keuze uit verschillende licenties, waaronder de populaire AGPL.
  • Meer flexibiliteit: De terugkeer naar open source biedt gebruikers meer flexibiliteit in het gebruik en aanpassen van Elasticsearch.
  • Sterkere community: Door de terugkeer naar open source wordt de community rondom Elasticsearch verder versterkt.

Waarom AGPL?

Elastic heeft gekozen voor de AGPL-licentie omdat deze breed geaccepteerd is en omdat het bedrijf gelooft dat deze licentie bijdraagt aan een meer open en transparante software-ontwikkeling.

De toekomst van Elasticsearch

Elastic blijft zich inzetten voor de ontwikkeling van Elasticsearch en andere open-source producten. Het bedrijf ziet een positieve toekomst voor Elasticsearch en is van mening dat deze stap een belangrijke mijlpaal is in de ontwikkeling van het platform.

Conclusie

De terugkeer van Elasticsearch naar open source is goed nieuws voor de community. Het toont aan dat Elastic blijft geloven in de kracht van open-source software en dat het bedrijf bereid is om te luisteren naar de wensen van zijn gebruikers, aldus Elastic.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024