Gezichtsherkenningsbedrijf Clearview krijgt Nederlandse miljoenenboete opgelegd
Het Amerikaanse gezichtsherkenningsbedrijf Clearview krijgt van de Autoriteit Persoonsgegevens een boete opgelegd van 30,5 miljoen euro. Het bedrijf heeft volgens de privacytoezichthouder op illegale wijze een gezichtendatabase van Nederlanders gecreëerd.
Clearview is een Amerikaanse organisatie dat een database met tientallen miljarden foto's bezit, die zijn verzameld van internet. Het stelt de database beschikbaar klanten zoals opsporingsinstanties, die hiermee de identiteit van personen kunnen achterhalen. Personen waarvan foto's zijn opgenomen in de database hebben hiervoor over het algemeen geen toestemming gegeven en zijn hiervan niet op de hoogte gesteld.
'Zeer ingrijpende technologie'
"Gezichtsherkenning is een zeer ingrijpende technologie, die je niet zomaar mag loslaten op iedereen ter wereld", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. "Staat een foto van jou op internet – en voor wie geldt dat niet? – dan kun je in de database van Clearview terechtkomen en worden gevolgd. Dit is geen doemscenario uit een griezelige film. En ook niet iets wat alleen in China zou kunnen."
Clearview stelt zijn diensten alleen te leveren buiten de Europese Unie (EU). "Dat is al erg genoeg", zegt Wolfsen daarover. "Laat dit vooral niet verder gaan. We moeten een heel duidelijke grens trekken bij verkeerd gebruik van dit soort technologie."
Ook waarschuwt Wolfsen Nederlandse organisaties geen gebruik te maken van de diensten van Clearview. "Clearview overtreedt de wet en gebruikmaken van de diensten van Clearview is daarmee illegaal. Nederlandse organisaties die Clearview gebruiken, kunnen dan ook fikse boetes van de AP verwachten", aldus Wolfsen.