Wouter Hoeffnagel - 04 september 2024

Nederland is koploper op het gebied van Extended Reality

Extended Reality (XR) is booming en Nederland speelt een leidende rol. Dat blijkt uit een nieuw rapport over het Nederlandse XR-ecosysteem. XR, dat Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR) omvat, is uitgegroeid tot een onmisbare technologie in vrijwel alle sectoren.

Nederland is koploper op het gebied van Extended Reality image

De wereldwijde XR-markt groeit razendsnel en Nederland loopt in de pas. Met ruim 489 bedrijven en een sterke focus op kennis en onderzoek, is ons land een belangrijke speler op dit gebied. XR wordt toegepast in tal van sectoren, van landbouw en industrie tot gezondheidszorg en onderwijs. Door XR te integreren met andere technologieën, zoals Digital Twinning, ontstaan nieuwe mogelijkheden voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.

De Nederlandse XR-markt heeft volgens het rapport in 2029 een waarde van €597,4 miljoen. Hoewel de toekomst er rooskleurig uitziet, zijn er ook uitdagingen. Om de leidende positie te behouden, is het essentieel dat er op nationaal niveau beleid wordt gemaakt dat de XR-sector ondersteunt. Samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven is daarbij cruciaal.

Steun

Annet Kloprogge van ROM Utrecht Region: “De XR-sector kan niet vanzelf doorontwikkelen, daar is steun voor nodig. We hebben nu de unieke mogelijkheid om onze positie als test- en experimenteerland verder te verbeteren. Voor onze organisatie, die tevens sterk betrokken is bij de ontwikkeling van ecosystemen in bouw en zorg, is XR een noodzakelijke stap. Wij zetten ons dan ook intensief in om XR in de regio te profileren als sleuteltechnologie, dat doen we samen met de mediasector en kennisinstellingen. XR vereist specifieke vaardigheden, kennis en inzichten. Tijdens het opstellen van het rapport rees de vraag: hoe kunnen we dit onderwerp op nationaal niveau op een relevante en effectieve manier op de agenda zetten? Hiervoor zijn gesprekken met overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven noodzakelijk. Dit vraagt om gericht beleid.”

Jan Verwoerd, Board Member bij DutchXR: “De agenda en roadmap die in het rapport beschreven wordt, biedt strategische stappen om de XR-sector in Nederland te versterken en uit te breiden. In ons land worden technologieën zoals VR, AR en MR breed ingezet, van gezondheidszorg tot onderwijs en van entertainment tot e-commerce. Deze veelzijdigheid onderstreept hoe XR-technologieën geïntegreerd worden in zowel het dagelijks leven als in professionele werkprocessen, wat bijdraagt aan effectiviteit, betrokkenheid en nieuwe vormen van interactie en beleving. Het is belangrijk te investeren in innovatie en technologieontwikkeling, opleiding en werkgelegenheid, marktintegratie en het bevorderen van samenwerking en communicatie. Dan versterken we niet alleen ons nationale XR-ecosysteem en de ontwikkeling van de diverse toepassingsdomeinen, maar kunnen we ook een belangrijke rol spelen op de mondiale XR-markt.”

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024