Wouter Hoeffnagel - 03 september 2024

China wil met investeringsfonds lokale chipproductie versterken

De Chinese hoofdstad Beijing zet een ambitieus plan in gang om de eigen chipindustrie te versterken. De lokale overheid heeft hiervoor een investeringsfonds van een miljard euro opgezet. Met dit geld wil men de productie van chips op Chinese bodem stimuleren en zo minder afhankelijk worden van buitenlandse leveranciers.

China wil met investeringsfonds lokale chipproductie versterken image

De stap van de Chinese overheid komt niet geheel onverwacht. China kampt al langer met exportbeperkingen op geavanceerde chips, opgelegd door diverse Westerse landen waaronder Nederland. Deze beperkingen, onder druk van de Verenigde Staten, maken het voor Chinese bedrijven lastiger om aan de benodigde technologie te komen voor de productie van de meest geavanceerde chips. Zo zou Nederland, volgens berichten van Bloomberg, de export van onderdelen voor chipmachines naar China verder willen beperken.

Door zelf meer chips te produceren, wil China zijn afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers verminderen en meer zelfvoorzienend worden. Het nieuw opgerichte fonds, dat in handen is van de Chinese staat, moet hier een belangrijke rol in spelen. Met een kapitaal van ongeveer een miljard euro kan het fonds investeren in Chinese bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling en productie van chips.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024