Algemene Onderwijsbond pleit voor landelijke AI-richtlijn
De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil dat er een landelijke richtlijn komt voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de klas. De richtlijn moet onder meer het bewustzijn bij zowel scholen als documenten over AI vergroten, en daarnaast kennisverschillen tussen onderwijsinstellingen terugdringen.
Dit meldt de AOb aan de NOS. Het wijst op diverse risico's die het gebruik van AI op scholen met zich meebrengt. Zo kunnen techbedrijven invloed krijgen op de lesstof en kan gevoelige data op straat komen te liggen. Ook stelt generatieve AI leerlingen in staat om onder meer werkstukken te laten genereren.
'Risico's van AI zijn groot'
"We gebruiken AI al in de klas, maar we weten eigenlijk niet goed hoe we er in het onderwijs mee om moeten gaan", zegt AOb-vicevoorzitter Jelmer Evers tegen de NOS. "De risico's van AI zijn groot. Door het te gebruiken als school maak je het normaal. Dan moet je wel goed weten welke invloed het heeft. Zeker omdat het om kinderen gaat, moet je extra voorzichtig zijn." Een landelijke AI-richtlijn kan het bewustzijn over AI en de risico's daarvan onder docenten vergroten.
De AOb werkt momenteel aan een opzet voor een AI-richtlijn. Het wil daarbij ook andere organisaties in het onderwijs betrekken, waaronder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
"AI biedt kansen om het leren te personaliseren en om leraren te ondersteunen bij hun werk. Maar ik zie dat de snelle ontwikkeling van AI tegelijkertijd zorgen oproept", schrijft Staatssecretaris Mariëlle Paul van Funderend Onderwijs en Emancipatie in een reactie aan de NOS. "Ik begrijp die zorgen heel goed. Wat mij betreft ligt de sleutel vooral bij de manier waarop de docent in de klas hiermee omgaat."