Wouter Hoeffnagel - 04 september 2024

Nvidia ontvangt dagvaarding van FTC

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) stuurt dagvaardingen naar Nvidia en een aantal andere partijen. Zij verdenkt Nvidia ervan de mededingingswet te overtreden.

Nvidia ontvangt dagvaarding van FTC image

Dat meldt persbureau Bloomberg. De dagvaardingen maken deel uit van een lopend onderzoek naar de Amerikaanse hardwarefabrikant. De FTC heeft eerder vragenlijsten gestuurd naar verschillende partijen als onderdeel van dit onderzoek, waaronder Microsoft en OpenAI. De dagvaardingen die zij nu stuurt, vereisen dat de bedrijven op deze vragenlijsten reageren.

Het onderzoek richt zich op de mate waarin Nvidia het voor klanten moeilijker maakt om over te stappen naar concurrenten. Ook de overname van RunAI door Nvidia speelt hierbij een rol. De FTC onderzoekt ook in hoeverre Nvidia klanten die uitsluitend chips van het bedrijf kiezen, aantrekkelijkere prijzen en leveringsvoorwaarden biedt.

Slecht ontvangen op de beurs

Het nieuws is slecht ontvangen op de beurs; de waarde van Nvidia-aandelen is met ruim 9 procent gedaald, wat resulteert in een verlies van ruim 279 miljard dollar aan marktwaarde.

Nvidia verdedigt zich

Nvidia zelf ontkent alle beschuldigingen en stelt dat het zijn marktleidende positie te danken heeft aan innovatie en hard werken. Het bedrijf benadrukt dat zijn producten uniek zijn en dat klanten vrijwillig voor Nvidia kiezen.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024