Wouter Hoeffnagel - 04 september 2024

Starlink blokkeert alsnog toegang tot X in Brazilië

Starlink gaat toch de toegang tot X in Brazilië blokkeren. Het bedrijf weigerde eerder en eiste dat het eerst weer toegang zou krijgen tot geblokkeerde bankrekeningen.

Starlink blokkeert alsnog toegang tot X in Brazilië image

X vecht al een tijdje een juridische strijd in Brazilië. Rechter Alexandre de Moraes beval X eerder om een ​​aantal accounts te blokkeren en content te verwijderen die werd geclassificeerd als desinformatie en haatzaaiende uitlatingen. X weigerde hieraan te voldoen en noemde het bevel 'censuur'.

Het socialemediaplatform kreeg onlangs een ultimatum van rechter De Moraes. Het kreeg 24 uur de tijd om een ​​juridisch vertegenwoordiger in het land aan te wijzen. Als het weigerde, zou het platform in het Zuid-Amerikaanse land worden verbannen. X weigerde, waarna de toegang tot X werd geblokkeerd.

Starlink wil bankrekeningen terug

In de praktijk betekent deze blokkade dat internet service providers (ISP's) de toegang tot X moeten blokkeren. De beslissing geldt dus ook voor Starlink, dat ook eigendom is van X-CEO Elon Musk. Starlink weigerde echter en eiste dat de rechter eerst de toegang tot de bankrekeningen van Starlink zou herstellen. Deze rekeningen zijn bevroren om X CEO Musk te dwingen boetes te betalen die aan X zijn opgelegd. De totale boetes bedragen drie miljoen dollar.

Starlink is een rechtszaak begonnen bij het Braziliaanse Hooggerechtshof om de bevriezing van zijn bankrekeningen ongedaan te maken. Het noemt de bevriezing van de bankrekeningen een 'illegale behandeling'.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024