Redactie - 05 september 2024

'Rusland maakt microchips voor oorlogstuig met verouderde ASML-chipmachines'

Rusland gebruikt oude ASML-chipmachines om microchips te produceren, die onder andere in wapens worden gebruikt. Russische bedrijven zouden via tussenpersonen in China reserveonderdelen betrekken om deze machines draaiende te houden.

'Rusland maakt microchips voor oorlogstuig met verouderde ASML-chipmachines' image

Dat meldt Trouw op basis van eigen onderzoek. De chipmachines die de Russen hebben, zouden verouderd zijn en dateren uit de jaren negentig van de vorige eeuw en het begin van de jaren nul. Het is onduidelijk hoeveel chipmachines Rusland heeft. ASML benadrukt in een reactie aan Trouw dat het zich aan de wet houdt en al jaren geen chipmachines meer aan het land levert.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zouden minstens 170 reserveonderdelen voor ASML-chipmachines hun weg naar Rusland hebben gevonden. Trouw wijst bijvoorbeeld op een bedrijf in Sint-Petersburg en Moskou dat deze onderdelen importeert. Zij zouden gebruikmaken van buitenlandse tussenpersonen, voornamelijk Chinese bedrijven. Trouw wijst echter ook op een Servisch bedrijf dat hierbij betrokken zou zijn.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024