Redactie - 05 september 2024

RT-werknemers in VS aangeklaagd voor financieren en aansturen van desinformatie

Twee Russische werknemers van de Russische staatsmedia RT zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd voor Foreign Agents Registration Act (FARA) en witwassen. Het tweetal zou bijna tien miljoen dollar hebben besteed aan het financieren van aansturen van een online contentcreatiebureau in de Amerikaanse staat Tennessee, dat video's verspreidde op onder meer TikTok, Instagram, X en YouTube.

RT-werknemers in VS aangeklaagd voor financieren en aansturen van desinformatie image

Dit maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend. Het contentcreatiebureau zou bijna 2.000 video's hebben verspreid die op YouTube samen meer dan 16 miljoen keer zijn bekeken. In veel gevallen gaan de video's in op gebeurtenissen en actualiteiten op Amerikaanse bodem, onder meer rond onderwerpen gerelateerd aan het Amerikaanse binnenlandse en buitenlandse beleid, immigratie en inflatie. De video's hebben volgens de Amerikaanse justitie in veel gevallen als doel verdeeldheid te zaaien in de Verenigde Staten (VS).

Miljoenen dollars overgemaakt

Beide RT-werknemers zouden onder valse identiteiten actief zijn geweest voor het in Tennessee gevestigde bedrijf, waarvan de naam in het midden wordt gelaten. Een van de verdachte zou toezicht hebben gehouden op de publicatie van de video's. Het bedrijf zou door RT zijn gefinancierd; de Amerikaanse Justitie meldt dat RT tussen oktober 2023 en augustus 2024 ongeveer 9,7 miljoen dollar overmaakte. Dit was goed voor ongeveer 90% van alle banktegoeden van het contentcreatiebureau.

De twee verdachten zijn vooralsnog niet opgepakt en spoorloos. Indien zij worden veroordeeld kunnen zij tot vijf jaar celstraf opgelegd krijgen voor het overtreden van FARA, terwijl zij tot twintig jaar celstraf opgelegd kunnen krijgen voor witwassen. De FBI onderzoekt de zaak. Meer informatie is hier beschikbaar. 

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024