Redactie - 06 september 2024

Investeerders steken miljard dollar in AI-startup van ex-OpenAI-wetenschapper Sutskever

Ilya Sutskever, voormalig hoofdwetenschapper van OpenAI, heeft één miljard dollar opgehaald voor de ontwikkeling van een nieuwe start-up op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De start-up spitst zich toe op het ontwikkelen van veilige AI-systemen.

Investeerders steken miljard dollar in AI-startup van ex-OpenAI-wetenschapper Sutskever image

SSI, wat staat voor Safe Superintelligence, is in juni opgericht. Naast Sutskever staan twee medeoprichters: Daniel Gross, die AI-projecten bij Apple leidde, en Daniel Levy, die ook onderzoek deed bij OpenAI.

Volgens Reuters komt het kapitaal van investeringsbedrijven Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, DST Global en SV Angel. Formeel wordt er geen waardering van het bedrijf aangegeven, maar bronnen van Reuters hebben het over vijf miljard dollar.

SSI wil zich onderscheiden door te focussen op de veiligheid van haar AI. Een hot topic nu er in Europa een wettelijk kader rond is en er ook in de VS werk van wordt gemaakt. Vooral het idee dat AI beslissingen zou nemen zonder menselijke tussenkomst, of tot resultaten komt waarvan niet duidelijk is hoe de input werd verwerkt, ligt ethisch gevoelig.

Tien mensen

Het bedrijf van Sutskever telt momenteel slechts tien werknemers. Het team zit verdeeld tussen Palo Alto (VS) en Tel Aviv (Israël). De investering van één miljard wordt gebruikt om meer mensen aan te trekken, maar ook om rekenkracht aan te kopen die de AI-producten van SSI moet mogelijk maken.

Sutskever is bij het grote publiek vooral bekend als voormalig hoofdwetenschapper bij OpenAI. Eind vorig jaar was hij ook een van de initiatiefnemers om CEO Sam Altman bij OpenAI weg te krijgen. Maar in de nasleep van het debacle werd zijn rol bij OpenAI beperkt, waarna hij in mei het bedrijf verliet om vrijwel meteen een eigen AI-bedrijf te starten.

In samenwerking met Data News

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024