Wouter Hoeffnagel - 05 september 2024

EU, VS en VK ondertekenen internationaal AI-verdrag

Onder meer Europese Unie (EU), Verenigde Staten (VS) en het Verenigd Koninkrijk (VK) sluiten een internationaal verdrag over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Het doel is een juridisch kader te scheppen voor de inzet van AI-systemen. Het kader moet de ruimte bieden voor innovatie, en tegelijkertijd zeker stellen dat AI mensenrechten, de democratie en de rechtstaat niet ondermijnt.

EU, VS en VK ondertekenen internationaal AI-verdrag image

Het verdrag is ondertekend tijdens een conferentie in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Het is een initiatief van de Raad van Europa. Andere landen wereldwijd kunnen zich bij het verdrag aansluiten. Naast de EU, VS en VK ondertekenen ook Andorra, Georgië, IJsland, Noorwegen, de Republiek Moldavië, San Marino en Israël de AI-conventie.

Het gaat om een bindend verdrag, dat een wettelijk kader moet bieden voor de levenscyclus van AI-systemen. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Vera Jourova is enthousiast over het verdrag en spreekt over een mijlpaal. Het verdrag zet volgens Jourova belangrijke stappen voor het ontwerpen, ontwikkelen en inzetten van AI-toepassingen die onze waarden respecteren en mensenrechten, democratie en de rechtstaat beschermen.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024