Wouter Hoeffnagel - 05 september 2024

X belooft AI-model Grok niet meer te trainen met Europese gegevens

X stopt definitief met het trainen van Grok met behulp van posts van Europese gebruikers. Dit zegt het social media-bedrijf toe aan de Ierse privacywaakhond. Hiermee is ook een rechtszaak die de toezichthouder eerder tegen X startte van de baan.

X belooft AI-model Grok niet meer te trainen met Europese gegevens image

De Ierse Data Protection Commission (DPC) daagde X eerder voor de rechter aangezien X data van Europese gebruikers zonder toestemming zou verzamelen en gebruiken voor het trainen van zijn AI-model Grok, zonder gebruikers hiervoor expliciet om toestemming te vragen Het ging onder meer om gegevens uit posts die Europese gebruikers op het platform plaatsten. De Oostenrijkse privacyorganisatie None Of Your Business (Noyb) diende hierover eerder een klacht in bij de Ierse toezichthouder.

X zegt nu toe definitief data van Europes gebruikers niet meer te zullen gebruiken voor het trainen van Grok. De DPC meldt tevreden te zijn over deze toezegging. “De DPC hoopt dat het resulterende advies proactieve, effectieve en consistente Europese regelgeving van dit gebied in bredere zin mogelijk zal maken. Het zal ook de behandeling ondersteunen van een aantal klachten die zijn ingediend bij/doorgestuurd naar de DPC met betrekking tot een reeks verschillende gegevensbeheerders, voor doeleinden die verband houden met de training en ontwikkeling van verschillende AI-modellen", zegt vice-voorzitter Dale Sunderland van de Ierse DPC.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024