Wouter Hoeffnagel - 06 september 2024

Telegram-topman wil content beter gaan modereren

Telegram-CEO Pavel Durov erkent dat het voor kwaadwillenden gemakkelijker is geworden om Telegram te misbruiken. Durov wijt dit aan de snelle groei van het aantal gebruikers van het platform. De CEO belooft ook de contentmoderatie aan te scherpen.

Telegram-topman wil content beter gaan modereren image

Durov schrijft dit in een eerste verklaring na zijn arrestatie in Frankrijk. De Franse autoriteiten hebben de CEO aangeklaagd voor medeplichtigheid aan illegale transacties, fraude en de verspreiding van afbeeldingen van kindermisbruik. De topman is inmiddels op borgtocht vrijgelaten, maar mag Frankrijk niet verlaten.

Durov wijt problemen aan snelle groei

Durov wijst in de verklaring op de snelle groei van Telegram en spreekt van 'groeipijnen'. Durov zegt ook dat hij het 'zijn persoonlijke doel' heeft gemaakt om misbruik van Telegram door criminelen beter aan te pakken. Telegram zou intern al met dit proces zijn begonnen. Durov belooft op korte termijn meer informatie hierover te delen.

Hoewel details over de maatregelen ontbreken, wijst The Verge erop dat Telegram zich voorbereidt op strengere contentmoderatie. Zo is er bijvoorbeeld een knop toegevoegd aan privégesprekken waarmee gebruikers illegale content kunnen melden. Deze wijziging lijkt nog niet in alle talen te zijn doorgevoerd.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024