Advocaat-generaal EU: Google overtreedt mogelijk EU-wetgeving met werkwijze rond Android Auto
Google overtreedt mogelijk de Europese mededingingswetgeving door diverse apps van derde partijen niet toe te laten op Android Auto. Dit stelt advocaat-generaal Laila Medina van het Europese Hof van Justitie in een opiniestuk.
Aanleiding voor het opiniestuk is een geschil tussen de Italiaanse ontwikkelaar Enel X, onderdeel van Enel Groupo, en Google. Enel X levert dienstverlening voor het opladen van elektrische voertuigen (EV's). In mei 2018 lanceerde het JuicePass, dat diverse functionaliteiten omvat voor het opladen van EV's. Het vroeg Google deze app compatibel te maken met Android Auto, maar Google weigerde dit.
Eerder al Italiaanse boete
Google kreeg in 2021 vanwege de zaak al een boete van 102 miljoen euro opgelegd door de Italiaanse mededingingsautoriteit. Google ging in beroep, waarna de Italiaanse rechtbank de zaak doorverwees naar het Europees Hof van Justitie. Het Hof vroeg op zijn beurt Medina om advies over de zaak.
De Amerikaanse techgigant werkt op Android Auto met templates, waarmee externe ontwikkelaars apps geschikt kunnen maken voor het besturingssysteem. In de praktijk zijn alleen templates beschikbaar voor media- en berichtenapps, waardoor volgens Google andere apps niet compatibel zijn met Android Auto. Google verwees daarbij naar securityzorgen en stelt daarnaast dat het creëren van een geschikte template resources kost.
'Mogelijk in strijd met EU-wetgeving'
Advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie Medina is kritisch over het besluit van Google, en stelt dat het techbedrijf hiermee mogelijk Europese mededingingsregels overtreedt. Zij stelt dat Google niet zo maar mag weigeren een aanvullende template te ontwikkelen, aangezien het hiermee een derde partij toegang tot zijn platform weigert. Dit is alleen toegestaan indien het bieden van deze toegang technisch onmogelijk is, de prestaties van het platform kan aantasten, zijn economische verdienmodel aantast of in strijd is met het doel van het besturingssysteem.
Het advies van de advocaat-generaal is overigens niet bindend. Wel neemt het Europees Hof van Justitie dergelijke adviezen over het algemeen over. Google meldt in een reactie aan Reuters het oordeel van het Hof af te wachten. Wel is inmiddels een template voor JuicePass aangemaakt. Het advies van Medina is hier te vinden.