Witold Kepinski - 07 september 2024

VS voert strengere export controles in op quantum computing en geavanceerde technologieën

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft nieuwe regelgeving aangekondigd die gericht is op het beperken van de export van kritieke technologieën, waaronder quantum computing en geavanceerde apparatuur voor de productie van halfgeleiders. De maatregel, die bedoeld is om te voorkomen dat deze technologieën in de verkeerde handen vallen, komt nu de wereldwijde concurrentie om technologische suprematie toeneemt.

VS voert strengere export controles in op quantum computing en geavanceerde technologieën image

Volgens het ministerie zullen de nieuwe controles helpen de nationale veiligheid te beschermen door de mogelijkheid van tegenstanders te beperken om deze technologieën te ontwikkelen en in te zetten voor schadelijke doeleinden. Door zich aan te sluiten bij internationale partners, wil de VS het moeilijker maken om deze technologieën te gebruiken op manieren die de wereldwijde stabiliteit bedreigen.

De belangrijkste punten van de nieuwe regelgeving zijn:

  • Quantumcomputing: beperkingen op quantumcomputers, gerelateerde apparatuur en software.
  • Halfgeleiderproductie: Controles op gereedschappen en machines die worden gebruikt voor de productie van geavanceerde halfgeleiderapparaten.
  • GAAFET-technologie: beperkingen van de technologie die wordt gebruikt voor de ontwikkeling van high-performance computingchips.
  • Additieve productie: beperkingen op apparatuur en technologie die worden gebruikt voor metaalproductie.

Het ministerie heeft ook een nieuwe licentie-uitzondering geïntroduceerd voor vertrouwde partners, waardoor landen met gelijkwaardige nationale controles de noodzaak van individuele exportlicenties kunnen vermijden. Dit is bedoeld om innovatie en samenwerking tussen gelijkgestemde landen te bevorderen.

De nieuwe regelgeving zal naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op het wereldwijde technologielandschap, met name op gebieden waar quantum computing en geavanceerde halfgeleiders worden ontwikkeld. Hoewel het ministerie het belang van het beschermen van de nationale veiligheid heeft benadrukt, hebben sommige experts uit de industrie hun zorgen geuit over de mogelijke impact op onderzoek, ontwikkeling en economische groei.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024