Indo IT Club kijkt terug op succesvol Makan Makan Kumpulan netwerkevent
De Indo IT Club kijkt terug het succesvolle Makan Makan Kumpulan netwerkevenement, dat het op 5 september organiseerde bij Global-e Datacenter, part of Previder in Rijen. Gastspreker Hans de Herdt, journalist/militair, nam de aanwezigen mee in een verhaal over cultuur, verbinding, trots en beleefdheid.
De Indo IT Club: Waar Cultuur, Technologie, Muziek en Community samenkomen
In een wereld waar technologie steeds meer ons dagelijks leven beïnvloedt, vinden professionals met een Indische en Molukse achtergrond in de ICT-sector elkaar in de Indo IT Club. Deze gemeenschap is niet alleen een plek waar gedeelde culturele waarden, professioneel netwerken, kennisdeling en muziek samenkomen, maar is ook een voorbeeld van hoe een sterke community wordt opgebouwd. De Indo IT Club is meer dan een netwerk; het is een levendige gemeenschap waar diversiteit wordt omarmd en cultuur wordt gevierd.
In 2021 besloten Sergio Fickel en Marcel Tan een “Makan Makan”, een etentje op z’n Maleis, te organiseren voor de Indische/Moluske gemeenschap in de ICT. Wat begon met 4 personen en 7 diners met een Indische rijsttafel bij verschillende restaurants in het land, heeft er toe geleid dat de community uitgroeide tot wel 90 actieve deelnemers in de loop der jaren. Via de besloten Whatsapp groep blijft men op hoogte over de activiteiten en men heeft ook de gelegenheid te netwerken en kennis te delen. Daarnaast is er dit jaar ook een LinkedIn groep, Indo ICT Club – Makan Makan!, gelanceerd om een grotere doelgroep te bereiken.
Sergio Fickel en Marcel Tan
Wat verbindt de Indo IT Club?
Sergio Fickel, voormalig Marketing Manager EMEA bij Juniper Networks, legt uit: ”De Indo IT Club is een unieke gemeenschap en combinatie van een gedeelde culturele achtergrond, het werken in de ICT sector en de liefde voor de Indische rijsttafel, nu zelfs cultureel erfgoed. Eten, muziek, kennisdeling en netwerken spelen allemaal een centrale rol in het verbinden van de nu 90 leden. Op naar de 100! We leggen onze gemeenschappelijke raakvlakken graag uit. ”
Makan Makan: Samen eten als cultureel bindmiddel
Makan Makan—gezellig samen eten—is meer dan alleen een sociale activiteit; het is een ritueel dat zorgt voor verbondenheid binnen de club. Men voelt zich meteen “senang” om aan te schuiven en deel te nemen aan deze community. Gerechten zoals Saté Kambing (geit), Rendang (runder stoofvlees) en Soto Ajam (kippensoep) worden niet alleen gedeeld en genoten, maar dienen ook als een middel om de culturele erfenis levend te houden. Deze gezamenlijke maaltijden zijn een essentieel onderdeel van de community en versterken de band tussen de leden.
Kennisdeling en samenwerking
Marcel Tan, Account Executive bij Axis Communications vult aan “Kennisdeling staat centraal in de Indo IT Club. Leden brengen een brede ervaring aan technische vaardigheden en kennis mee, van softwareontwikkeling tot cybersecurity. Door regelmatige “Makan Makan” bijeenkomsten te organiseren vergroten wij ons netwerk en helpen wij elkaar om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen. Deze kennisuitwisseling is diep geworteld in onze culturele waarde van “Gotong Royong”, wederzijdse hulp en samenwerking, die zowel in de Indische als Molukse gemeenschappen van groot belang is.”
“Dit jaar hebben we een snijplank als wissel troffee, en dat iedereen de gelegenheid heeft om een etentje te organiseren die het leuk vindt. Waardoor er ook de gelegenheid ontstaat dat we door heel Nederland bij hun in de regio een nieuwe Warung, Indisch restaurant, uit te kunnen proberen. Geef het door is het thema, zodat onze cultuur voortleeft”, aldus Marcel.
Naast Sergio Fickel en Marcel Tan bestaat het core team uit Daniel Verheyen, Distribution Accountmanager NEMEA, Proofpoint, Elvira Kneefel, Business Development Manager, Arrow en Patrick de Lima, accountmanager, Global-e Datacenter, part of Previder.
De liefde voor Muziek: Een harmonieus samenzijn
Daniel Verheyen en Patrick de Lima delen beiden hun liefde voor muziek. “Muziek is een andere kracht die de leden van de Indo IT Club verbindt. Muziek maken en samen luisteren brengt ons dichter bij elkaar en versterkt het gemeenschapsgevoel. Of het nu gaat om het bespelen van gitaren of het zingen van “golden oldies”, de muzikale expressie is een manier om onze Molukse cultuur te uiten” aldus Patrick de Lima. “Daarnaast versterkt muziek de banden binnen de gemeenschap en biedt een gezamenlijke ruimte voor creatieve expressie. Binnen onze groep zijn er velen die gitaar spelen”, legt Daniel uit.
Netwerken: Verbindingen opbouwen
De Indo IT Club biedt een platform voor professioneel netwerken, maar het gaat verder dan dat. Het draait om het opbouwen van een gemeenschap waarin leden elkaar ondersteunen, kansen delen en samenwerkingen aangaan. “Dit netwerken is niet alleen gericht op carrièreontwikkeling, maar ook op het creëren van duurzame relaties gebaseerd op wederzijds respect en gedeelde waarden. Wij helpen elkaar graag en nodigen elkaar ook zakelijk uit om business te bespreken”, zegt Elvira Kneefel.
Community Denken: De Indo IT Club als voorbeeld van community building
Sergio Fickel licht toe; “In een tijd waar individualisme vaak de boven toon voert, belichaamt De Indo IT Club het concept van community denken, waarbij het opbouwen van een sterke en ondersteunende gemeenschap centraal staat. In deze context is de club niet alleen een plek waar ICT professionals samenkomen, maar een gemeenschap waar iedereen zich welkom voelt en een bijdrage kan leveren. Dit community denken komt tot uiting in verschillende aspecten wat ik graag verder wil toelichten”.
Diversiteit omarmen: “De Indo IT Club is een diverse gemeenschap waar mensen met verschillende achtergronden en ervaringen samenkomen. Hoewel de leden een gedeelde Indische of Molukse achtergrond hebben, worden ook andere culturele invloeden en ervaringen gewaardeerd en geïntegreerd. Deze diversiteit draagt bij aan een rijkere uitwisseling van ideeën, perspectieven en vaardigheden, wat de club sterker en innovatiever maakt.”
Inclusiviteit: De club streeft ernaar om een inclusieve omgeving te creëren waarin iedereen zich welkom voelt, ongeacht achtergrond, ervaring of niveau in de IT-sector. Nieuwe leden worden met open armen ontvangen en aangemoedigd om actief deel te nemen aan alle activiteiten, of dat nu kennisdeling, muzikale optredens, of gewoon een gezellige maaltijd is. “Daarnaast verwelkomen wij ook leden met een puur Nederlandse achtergrond, die affiniteit hebben met onze cultuur of getrouwd zijn met een Indische/Molukse partner. Kortom iedereen is welkom”, vertelt Sergio.
Saamhorigheid en ondersteuning: Zoals eerder vermeld is er binnen de Indo IT Club een sterk gevoel van saamhorigheid. Leden ondersteunen elkaar niet alleen in hun professionele ontwikkeling, maar ook in hun persoonlijke leven. Dit weerspiegelt de traditionele waarde van familie en gemeenschap, die diep geworteld is in zowel de Indische als Molukse cultuur.
Leiderschap en Mentorschap: De club bevordert een cultuur van leiderschap en mentorschap, waarin ervaren leden hun kennis en ervaring delen met jongere of minder ervaren professionals. Dit versterkt niet alleen de individuele groei, maar ook de algehele ontwikkeling van de gemeenschap.
De Toekomst van de Indo IT Club
Op 5 september organiseerde de Indo IT Club haar eerste grote Makan Makan Kumpulan met 50 deelnemers bij Globale-e Datacenter, part of Previder in Rijen en gastspreker Hans de Herdt, journalist/militair, die ons meenam in het verhaal over cultuur, verbinding, trots en beleefdheid.
Met de voortdurende groei en snelle ontwikkelingen binnen de ICT-sector en de toenemende behoefte aan diversiteit binnen de technologie-industrie, blijft de Indo IT Club zich ontwikkelen en aanpassen. Ook op het gebied van IT technologie willen zij ook meegaan met de ontwikkelingen en in de toekomst daar ook meer over spreken, use cases belichten en solutions onder de aandacht brengen. Hierdoor is het ook interessant voor leden om met hun kennis bij te blijven.
De club heeft plannen jaarlijks evenementen, wo(r)kshops, muzikale bijeenkomsten en netwerkmogelijkheden te organiseren om de gemeenschap te versterken en nieuwe leden aan te trekken en verder te groeien en hen te inspireren. Dit is geheel op vrijwillige basis.
De club met huidige leden zijn werkzaam bij vendoren, resellers, consultancy bedrijven of eindgebruikers en hebben kennis op diverse gebieden zoals Cloud, Infra, Networking, Cyber Security, Datacenter, Software ontwikkeling etc. Daarnaast hebben de leden ook verschillende rollen op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Van Software testers, engineers, CISO’s tot sales, marketing en recruiters.
“Tegenwoordige klanten zijn niet op zoek naar cyber security oplossingen, maar naar het beperken van risico’s, al dan niet gepaard met compliance en regelgeving. Dit willen wij ook zeker onder de aandacht brengen. En dat we met de kennis en ervaring van de leden van elkaar leren en samen groeien” licht Daniël toe.
Kortom in een tijd waarin individuele prestaties vaak centraal staan, herinnert de Indo IT Club ons eraan hoe krachtig een diverse gemeenschap kan zijn in het bevorderen van zowel persoonlijke als professionele groei op elk vlak.
Word ook lid van de Indo IT Club!
Ben jij werkzaam in de ICT en heb je een achtergrond met de Indische of Molukse cultuur meld je dan aan bij Sergio Fickel of Marcel Tan. Maar ook degenen die deze cultuur omarmen zijn van harte welkom op de bijeenkomsten. Diversiteit en inclusiviteit zijn culturele waarden om de saamhorigheid te waarborgen.