Wouter Hoeffnagel - 10 september 2024

Voys-oprichters kiezen voor steward ownership

Communicatieprovider Voys gaat over op een nieuwe vorm van eigenaarschap in de vorm van steward ownership. Oprichters Mark Vletter en Ben Hoetmer willen hiermee de missie van Voys toekomstbestendig te maken en het zelfsturende karakter te versterken.

Voys-oprichters kiezen voor steward ownership image

Met steward ownership zijn de zeggenschap en de financiële belangen van elkaar gescheiden. Dit stelt Voys in staat om de missie centraal te stellen en winst dienstbaar te maken aan die missie: positieve verandering in de wereld stimuleren, zowel met het product dat Voys levert als met de manier van samenwerken. “Naar de beurs gaan of verkopen is voor veel organisaties een logische stap, maar dat is niet wat we doen”, zegt Hoetmer. “Voor ons is de missie van Voys altijd het belangrijkste en die beschermen we op deze manier.”

Oprichters doen afstand van eigenaarschap

Met de keuze voor steward ownership doen Vletter en Hoetmer afstand van hun eigenaarschap. De oprichters blijven als collega’s werkzaam bij Voys. Vletter: “Eigenaar was ik op papier, maar in mijn hart ben ik altijd al collega geweest.” Het aandeelhouderschap van het bedrijf is vanaf nu in handen van een aantal stichtingen, die de zeggenschap en de financiële belangen behartigen.

Voys werkt zelfsturend. Dat betekent dat de collega’s verantwoordelijkheid en leiderschap gelijkwaardig delen. Met steward ownership wordt het eigendom nu ook gedeeld. “Wat zelfsturing doet voor onze manier van samenwerken, doet steward ownership met het eigenaarschap van de onderneming”, legt Vletter uit.

Niet gangbaar

Steward ownership is niet gangbaar in Nederland, zo bestaat er nog geen kant-en-klare rechtsvorm voor. Daarom was het volgens projectleider Pollien van Keulen een uitdagend proces: “Dat heeft al met al een jaar in beslag genomen. Ik heb onze missie en de wensen van oprichters Mark en Ben als uitgangspunt genomen en van daaruit zijn we gaan bouwen aan een voor ons passende structuur samen met We Are Stewards.” Deze organisatie zet zich in om steward ownership in Nederland op de kaart te zetten. Daarnaast heeft Voys de hulp ingeschakeld van notariskantoor NP, fiscaal consultants Pereira en advocatenkantoor Benvalor.

Projectleider Pollien van Keulen en Voys-oprichters Mark Vletter en Ben Hoetmer (fotograaf: Wouter Brem, Voys)

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024