Wouter Hoeffnagel - 09 september 2024

Amerikaanse mededingingsrechtszaak tegen Google van start

In de Verenigde Staten is vandaag een rechtszaak tegen Google van start gegaan. Het Amerikaanse ministerie van Justitie verdenkt Google ervan zijn dominante marktpositie in de markt voor online advertentietechnologie te misbruiken, en zo de concurrentie op de markt in te perken.

Amerikaanse mededingingsrechtszaak tegen Google van start image

Google domineert volgens de aanklagers de markt voor online advertenties met ongeveer 150.000 verkochte online advertenties per seconde, meldt Reuters. Het bedrijf zou via een combinatie van overnames, beperkingen op het gebruik van zijn tools door klanten en zelfs het manipuleren van advertentieveilingen inzetten om zijn dominante marktpositie te behouden. De aanklagers willen Google opsplitsen en vragen de rechter het techbedrijf te dwingen zijn advertentieplatform Google Ad Manager te verkopen. Dit platform omvat zowel de servers waarop Google advertenties host als het veilingsplatform voor advertenties.

Het Amerikaanse techbedrijf ontkent de aantijgingen en stellen zich aan de wet te houden bij het ontwikkelen van zijn technologie. De aanklagers zouden niet goed begrijpen hoe de digitale advertentiemarkt zich heeft ontwikkeld naar apps en met internet verbonden televisies, en stelt in deze marktsegmenten met sterke concurrentie te maken te hebben.

https://www.reuters.com/technology/googles-antitrust-trial-over-online-advertising-set-begin-2024-09-09/

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024