Witold Kepinski - 11 september 2024

EU: hoogste tijd om koers te zetten naar duurzame concurrentiekracht

De Europese Unie heeft haar ambitie om een wereldwijde leider te blijven in de economie van de toekomst opnieuw bevestigd. In een rapport opgesteld door Mario Draghi, voormalig president van de Europese Centrale Bank, wordt een gedetailleerde visie geschetst voor het versterken van het Europese concurrentievermogen.

EU: hoogste tijd om koers te zetten naar duurzame concurrentiekracht image

De nadruk in het rapport ligt op het creëren van een economie die zowel concurrerend als duurzaam is. Europa moet volgens Draghi investeren in groene technologieën, innovatie en een hoogopgeleide beroepsbevolking om zijn positie in de wereld te behouden. Daarnaast wordt benadrukt dat een sterke sociale dimensie essentieel is voor het succes van de Europese economie.

Het rapport onderzoekt ook de uitdagingen waarmee de Europese industrie momenteel wordt geconfronteerd, zoals de energietransitie en de digitalisering. De bevindingen zullen dienen als basis voor een nieuw plan van de Europese Commissie, de zogenaamde 'Clean Industrial Deal'. Dit plan moet ervoor zorgen dat de Europese industrie concurrerend blijft in een wereldwijde context en tegelijkertijd bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen van de EU.

Met dit rapport zet de Europese Unie een belangrijke stap in de richting van een toekomstbestendige economie. Door te investeren in duurzaamheid, innovatie en sociale inclusie wil Europa niet alleen haar eigen welvaart veiligstellen, maar ook een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.

Kernpunten uit het rapport:

  • Duurzame concurrentiekracht: Bedrijven moeten productief en milieuvriendelijk worden.
  • Economische zekerheid: De economie moet bestand zijn tegen schokken en banen beschermen.
  • Open strategische autonomie: Europa moet open staan voor handel, maar ook zijn eigen belangen beschermen.
  • Eerlijke concurrentie: Gelijke kansen voor alle bedrijven en burgers.

De Europese Commissie zal de komende maanden aan de hand van het rapport van Draghi concrete maatregelen ontwikkelen om de Europese economie te versterken.

Lees het hele rapport hier.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024