Wouter Hoeffnagel - 12 september 2024

Ierse toezichthouder onderzoekt Google wegens gebruik Europese data bij trainen LLM

De Ierse Data Protection Commission (DPC) start een onderzoek naar Google. Het wil hiermee in kaart brengen in hoeverre Google data van Europese gebruikers voldoende heeft beschermd bij het gebruik hiervan voor het treainen van zijn Pathways Language Model 2 (PaLM2).

Ierse toezichthouder onderzoekt Google wegens gebruik Europese data bij trainen LLM image

Het onderzoek van de DPC is onderdeel van een bredere Europese initiatief om de verwerking van persoonlijke gegevens van Europese burgers bij de ontwikkeling van AI-modellen nauwlettender in de gaten te houden. De toezichthouder wil met dit onderzoek helder krijgen of bedrijven als Google voldoende doen om de privacy van Europese burgers te waarborgen voordat ze hun gegevens gebruiken voor het trainen van AI-systemen. Het werkt daarbij samen met andere Europese toezichthouders.

PaLM2 is een large lange model (LLM) dat door Google AI is ontwikkeld. Dit soort modellen worden getraind op enorme hoeveelheden tekstgegevens om taken uit te voeren zoals het genereren van tekst, het vertalen van talen en het beantwoorden van vragen. Door de enorme hoeveelheid data die nodig is voor het trainen van deze modellen, bestaat het risico dat er ook persoonlijke gegevens van mensen in terechtkomen.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024