Wouter Hoeffnagel - 15 september 2024

Gartner brengt menselijke problemen bij AI-adoptie in financiële functie in kaart

Datawetenschap is moeilijk, maar mensen ertoe bewegen hun gewoontes te veranderen kan nog veel moeilijker zijn. In een sessie op de Gartner CFO & Finance Executive Conference 2024 onderzoekt Clement Christensen, Senior Director Analyst bij Gartner, de menselijke problemen die financiële leiders moeten oplossen om AI aan de praat te krijgen.

Gartner brengt menselijke problemen bij AI-adoptie in financiële functie in kaart image

Onder AI early adopters hadden degenen die het meest worstelden 5x meer kans op een cultuur met lage acceptatie van AI, gedreven door een gebrek aan vertrouwdheid met de technologie, angst om te falen of vervangen te worden, of veranderingsmoeheid.

Cultuur is complex, dus proberen om de cultuur te veranderen kan ontmoedigend zijn en resulteert meestal in grootse change management-activiteiten die door het personeel worden afgewezen.

Cultuur hacken

In de kern is de bedrijfscultuur een reeks aangeleerde gewoontes - en alle gewoontes bestaan ​​uit een trigger, een routine en een beloning. Een veel productievere manier om de cultuur te veranderen, is door een van de componenten van een ongewenste teamgewoonte te 'hacken'.

Om succesvol te zijn, moet cultuurhack direct effect hebben en eenvoudig uit te voeren zijn. In de meeste gevallen zou het minder dan 48 uur moeten duren om te ontwerpen en uit te voeren.

Waar zit de frictie?

Gartner adviseert de trigger, routine en beloning op te splitsen, en te bepalen waar de frictie zit. Bij frictie gaat het om systemische barrières die de trigger, routine of beloning beïnvloeden.

Meer informatie over de Gartner CFO & Finance Executive Conference 2024 is hier beschikbaar.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024