Wouter Hoeffnagel - 13 september 2024

Datacenters vallen in het VK voortaan onder kritieke infrastructuur

De Britse overheid ziet datacenters in het Verenigd Koninkrijk (VK) voortaan als kritieke infrastructuur. De classificatie onderstreept het groeiende belang van datacenters voor de Britse economie en maatschappij.

Datacenters vallen in het VK voortaan onder kritieke infrastructuur image

Met deze classificering worden datacenters op gelijke voet gesteld met andere vitale infrastructuur zoals energie- en watervoorzieningen en nooddiensten. Het doel is om de beschikbaarheid van data en applicaties in datacenters te waarborgen, ook tijdens kritieke incidenten zoals cyberaanvallen, natuurrampen of technische storingen.

Meer steun bij incidenten

Door datacenters aan te merken als kritieke infrastructuur, kan de Britse overheid proactiever optreden bij incidenten. Zo zal er een speciaal team worden opgericht dat dreigingen voor datacenters in de gaten houdt en hierop anticipeert. Ook krijgen datacenters meer prioriteit van securityagentschappen zoals het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) om de beveiliging van deze vitale infrastructuur te garanderen.

De Britse overheid benadrukt het belang van datacenters voor de bescherming van gevoelige informatie, zoals financiële gegevens en zorggegevens. Door datacenters te classificeren als kritieke infrastructuur, wordt de weerbaarheid van deze systemen vergroot en wordt de impact van potentiële verstoringen op de Britse economie en samenleving beperkt.

Meer informatie is hier beschikbaar. 

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024