Wouter Hoeffnagel - 16 september 2024

Eurocommissaris van Interne Markt Thierry Breton stapt op

Eurocommissaris van Interne Markt Thierry Breton stapt per direct op. Aan zijn vertrek lijkt een conflict met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen ten grondslag te liggen.

Eurocommissaris van Interne Markt Thierry Breton stapt op image

Breton meldt zijn vertrek op X, waarbij hij ook een brief gericht aan Von der Leyen deelt. Hierin verwijst de Eurocommissaris naar het besluit van de Franse president Emmanuel Macron om hem opnieuw als kandidaat naar voren te schuiven voor een positie als Eurocommissaris. Von der Leyen zou daarop contact hebben opgenomen met Macron met het verzoek het kandidaatschap van Breton in te trekken, en een andere kandidaat aan te wijzen. In ruil daarvoor zou de voorzitter een invloedrijke portfolio hebben beloofd.

Man en vrouw nomineren

Von der Leyen riep eerder EU-lidstaten op twee kandidaten te nomineren voor de nieuwe Europese Commissie: zowel een man als een vrouw. Met als doel in de Europese Commissie net zoveel mannen als vrouwen aan te stellen. Niet alle lidstaten doen dit in de praktijk. Zij zouden in diverse gevallen door Von der Leyen zijn benaderd met het klemmende verzoek alsnog een andere kandidaat aan te wijzen, melden diverse media. Het lijkt er dus op dat dit ook in het geval van Frankrijk is gebeurd. Breton stelt dat Von der Leyen hem niet over dit verzoek heeft geïnformeerd.

Von der Leyen zou dinsdag in Straatsburg alle kandidaat-Eurocommissarissen en de verdeling van portefeuilles bekendmaken. Het is onbekend of deze bijeenkomst doorgaat.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024