Wouter Hoeffnagel - 18 september 2024

Gebrekkige samenwerking business en IT belemmert hyperautomation-trajecten

Bijna 72% van de Nederlandse bedrijven beschouwt een gebrek aan samenwerking tussen business en IT als de belangrijkste belemmering bij de implementatie van hyperautomation-technologie. Dit bemoeilijkt de ontwikkeling van oplossingen die optimaal aansluiten bij de behoeften en prioriteiten van de business. Dit blijkt uit recent onderzoek van Ciphix onder tientallen Nederlandse bedrijven.

Gebrekkige samenwerking business en IT belemmert hyperautomation-trajecten image

Naast de samenwerkingstekorten kampen bedrijven die hyperautomation willen toepassen ook met tekorten aan middelen en expertise (64%) en een gebrek aan een duidelijke digitaliseringsvisie (60%). Bedrijven overwegen hyperautomation voornamelijk om sneller en flexibeler te kunnen inspelen op marktveranderingen (52%). Andere overwegingen zijn het versnellen van applicatieontwikkeling (36%) en het mogelijk maken voor medewerkers om zelf applicaties te bouwen (28%). Bij het uitstellen van hyperautomation vrezen bedrijven vooral voor operationele inefficiëntie, hogere kosten en een daling van de productiviteit (80%). Bovendien maken ze zich zorgen over het niet kunnen bijbenen van trends en marktontwikkelingen (64%) en het verlies van concurrentievoordeel (40%).

Marijn van de Poel, Chief Strategy Officer bij Ciphix: “Door verschillende technologieën te combineren, kunnen veel bedrijfsprocessen tegenwoordig geoptimaliseerd en geautomatiseerd worden, wat de productiviteit en het concurrentievermogen van bedrijven aanzienlijk verbetert. Echter geven onze klanten, prospects en partners aan dat er nog steeds een gebrek aan samenwerking tussen business en IT is, wat de waarde van implementaties beperkt. Dit is zonde, want slimme automatisering biedt juist enorme kansen om menselijk potentieel beter te benutten. Met onze expertise helpen we graag deze barrières te doorbreken en een toekomstbestendig bedrijfsleven in Nederland te ondersteunen.”

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024