Witold Kepinski - 17 september 2024

IBC 2024 beurs in RAI Amsterdam: groei op alle fronten nu AI centraal staat

IBC2024 heeft bekendgemaakt dat 45.085 bezoekers uit 170 landen van 13 tot en met 16 september naar de RAI Amsterdam zijn gekomen. De internationale media-, entertainment- en technologiegemeenschap kwam bijeen om kennis te maken, innovaties te tonen en ontdekken, urgente uitdagingen in de sector aan te pakken en nieuwe kansen te verkennen.

IBC 2024 beurs in RAI Amsterdam: groei op alle fronten nu AI centraal staat image

Naast het trekken van 2.000+ meer bezoekers dan vorig jaar, trok de show meer dan 1.350 exposanten - 100 meer dan in 2023 - terwijl de hoeveelheid tentoonstellingsruimte 46.000 vierkante meter bereikte, wat het totaal van 44.500 vierkante meter van het voorgaande jaar overtrof. Op een drukke beursvloer en volgepakte theaters, behandelde IBC2024 kritieke trends en kwesties die verandering in het medialandschap teweegbrengen, zoals het bestrijden van valse informatie en nepnieuws, terwijl er nieuwe showfuncties werden aangeboden, zoals de AI Tech Zone en het IBC Talent Programme.

"IBC zette in 2024 een opwaartse trend voort, met een enorme opkomst in de hele IBC-gemeenschap toen mensen in Amsterdam bijeenkwamen om de technologische vooruitgang en marktdynamiek te verkennen die onze industrie opnieuw definiëren", aldus Michael Crimp, Chief Executive Officer van IBC. "In een jaar dat werd gekenmerkt door grote evenementen zoals de Olympische Spelen en nationale verkiezingen, was er een extreem positieve buzz op de IBC2024. De show van dit jaar ging in op de stijgende interesse in trends zoals de sprong van AI van theorie naar toepassingen in de echte wereld, hoe de industrie desinformatie in het nieuws bestrijdt en de noodzaak om talent en diversiteit in media, entertainment en technologie te bevorderen."

Andere thema's die centraal stonden op IBC2024 waren duurzaamheid, 5G, cloud, esports, immersieve ervaringen, over-the-top (OTT) en streaming, adtech, metaverse, edge computing en connected technologies. Veel hiervan werden behandeld tijdens de driedaagse IBC Conference, verplaatst naar het Auditorium Complex in de RAI, evenals in de verschillende theaters op de beursvloer en door veel van de exposanten zelf op hun stands.

AI Media

Een aantal bepalende thema's van IBC2024 waren ook de focus van het IBC Accelerator Media Innovation Programme, dat dit jaar een andere IBC-primeur omvatte: het AI Media Production Lab, dat een reeks projecten onderzocht waarin enkele van de meest inventieve vernieuwers van de industrie samenwerkten aan specifieke AI-concepten. Een van de populairste Accelerator-projecten - ook besproken in de IBC-conferentie - was 'Design Your Weapons in the Fight Against Disinformation', dat gericht was op het ontwikkelen van een sectorbreed begrip van de uitdagingen en misstanden waarmee alle mediakanalen vandaag de dag worden geconfronteerd bij het helpen van het publiek om betrouwbaar nieuws en informatie te identificeren.

De nieuwe AI Tech Zone, aangestuurd door EBU, zat vol met bezoekers die in contact kwamen met toonaangevende vernieuwers over praktische toepassingen, variërend van geautomatiseerde videobewerking en muziek-audioscheiding tot het bijhouden van de herkomst van content en snelle en veilige cloudopslag. Op het podium van de Zone deelden AI-pioniers inzichten over hoe de technologie de toekomst zal beïnvloeden en hoe het media al transformeert op gebieden als vindbaarheid, nieuwsverificatie en het creëren van meeslepende ervaringen.

Een andere opwindende nieuwe feature op IBC2024 was het Audio Visual (AV) buyers' event op de vooravond van de show. Samen met de AV User Group konden mediatechnologiebedrijven op de show actief samenwerken met grote AV-kopers zoals Arup, AstraZeneca, Bank of America, Barclays, Deliveroo, Direct Line Group, KPMG, Schroders, Sopra Steria, UBS en WPP.

Entertainment

Het inaugurele, gratis toegankelijke IBC Talent Programme bevatte levendige en betrokken discussies over het begeleiden van de volgende generatie in de industrie, wervingsuitdagingen en het belang van diverse perspectieven voor het stimuleren van innovatie. Het programma werd voorafgegaan door het World Skills Café, gerund door Global Media and Entertainment Manifesto, dat de dag voor de show plaatsvond in de RAI.

Toonaangevende wereldwijde mediatechnologiemerken die op IBC2024 exposeerden, waren onder meer Arabsat, Arri, Avid, AWS, Blackmagic, BT Media, Canon, Comcast, Eutelsat, Evertz, EVS, Google, Grass Valley, Harmonic, Huawei, Imagine Communications, LG, Lawo, LTN, Mediakind, Microsoft, Nagra, Panasonic, Riedel, Ross Video, Samsung, SES, Sony, Tata Comms Media, Telestream, Zero Density, Zixi en ZTE. Er waren ook meer dan 150 nieuwe exposanten op de shows, waaronder 5G Broadcast Collective, CDN Alliance, Datacamp, Eosos, Frequency Networks, Medianet Berlin, Strada, SwXch IO en Vubiquity, terwijl Benro, Insta360, Robe, The Weather Company, Vecima en Yamaha voor het eerst sinds 2019 terugkeerden naar de show.

Feedback

"De afgelopen jaren is IBC steeds sterker geworden, waarbij exposanten steeds meer manieren vinden om het meeste uit de show te halen, terwijl we nieuwe functies toevoegen en de reikwijdte en het bereik ervan vergroten", aldus IBC-directeur Steve Connolly. "De feedback die we krijgen is ongelooflijk positief, waarbij velen zien dat IBC zich ontwikkelt tot een steeds belangrijkere broedplaats voor mediatechnologische innovatie, en dat we onze status als een essentiële netwerkbestemming en bron van informatie over nieuwe trends en ontwikkelingen in de industrie behouden."

Alle contentsessies van IBC2024 worden na de show online beschikbaar gesteld. Klik hier om te ontdekken wat er al beschikbaar is op IBC365. IBC keert terug in 2025, van 12-15 september.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024