Witold Kepinski - 18 september 2024

AI-tool verbetert triageproces in huisartsenpraktijken

Arts en Zorg heeft met succes een pilot uitgevoerd met de AI-gedreven Klachtenchecker, een digitale triagetool die patiënten helpt bij het beoordelen van hun gezondheidsklachten. Uit de pilot, uitgevoerd in samenwerking met NeLL (LUMC), blijkt dat de Klachtenchecker een veilig en efficiënt hulpmiddel is om patiënten snel naar de juiste zorgverlener te verwijzen of zelfzorgadvies te geven. Deze doorbraak in het gebruik van AI in de eerstelijnszorg kan de druk op huisartsenpraktijken aanzienlijk verminderen.

AI-tool verbetert triageproces in huisartsenpraktijken image

De Klachtenchecker is een digitaal triage-instrument dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI) om patiënten met een zorgvraag te begeleiden. Via een online vragenlijst beoordeelt de tool of een bezoek aan de huisarts nodig is, welke zorgverlener de juiste is (huisarts, verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, etc.), en via welk kanaal (fysiek, telefonisch of teleconsult) de zorg het beste kan worden verleend. De tool voorziet patiënten bovendien van zelfzorgadvies wanneer een huisartsbezoek niet noodzakelijk is. De pilotstudie, uitgevoerd bij Arts en Zorg, leverde indrukwekkende resultaten op:

  • AI-gebaseerde Nauwkeurigheid: 76-92% van de patiënten ontving een correct urgentieniveau op basis van hun ingevulde klachten
  • Veiligheid: Slechts 1-6% van de gevallen was er sprake van ondertriage, waarbij klachten te laag werden ingeschat.
  • Efficiëntie: Patiënten die de klachtenchecker gebruikten, kwamen beter voorbereid naar hun consult. Dit leidde tot meer efficiënte gesprekken met de huisarts en minder druk op telefonische triage.

Voordelen voor de huisartsenpraktijk

De AI-gestuurde Klachtenchecker maakt het mogelijk om patiënten sneller en accurater te helpen. Het systeem identificeert bijvoorbeeld eenvoudig welke zorgverlener het beste bij de klacht past, waardoor de patiënt sneller bij de juiste doorverwijzer terecht komt. Dit betekent minder wachttijden voor patiënten en snel doorverwezen naar de juiste plek. Dit levert een grote efficiëntieslag op!

Amon van de Borg, CEO bij Arts en Zorg geeft aan dat, "De inzet van AI binnen ons triageproces heeft bewezen dat we de zorg toegankelijker en efficiënter kunnen maken. Dankzij de Klachtenchecker worden patiënten snel naar de juiste zorgverlener verwezen, wat niet alleen de druk op onze huisartsen verlicht, maar ook de patiënttevredenheid verhoogt."

Gebruiksvriendelijkheid

De tool werd gemiddeld 3 à 4 keer per dag gebruikt door patiënten van Arts en Zorg. Gebruikers waren vooral jongeren en hoogopgeleide vrouwen. Zorgverleners binnen Arts en Zorg gaven aan dat de Klachtenchecker zorgt voor beter geïnformeerde patiënten, wat leidt tot meer gerichte en efficiënte consulten.

Landelijk uitrollen

Arts en Zorg draait de Klachtenchecker in een van hun praktijken met 10.000 patiënten en zal het concept landelijk uitrollen om de Klachtenchecker. Door de inzet van AI in het triageproces hoopt Arts en Zorg de druk op de huisartsenzorg verder te verlichten, terwijl de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg gewaarborgd blijft.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024