Wouter Hoeffnagel - 18 september 2024

Gartner: grote organisaties gaan netwerkactiviteiten automatiseren

Dertig procent van de grote ondernemingen automatiseert tegen 2026 meer dan de helft van hun netwerkactiviteiten. Dit percentage lag medio 2023 nog op minder dan tien procent.

Gartner: grote organisaties gaan netwerkactiviteiten automatiseren image

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner. Chris Saunderson, Senior Director Analyst bij Gartner, legt uit: "Leiders op het gebied van infrastructuur en operaties (I&O) zoeken steeds vaker naar op AI-gebaseerde analyses en verbeterde besluitvorming, waaronder intelligente automatisering (IA), om de operationele veerkracht en responsiviteit te verbeteren, complexiteit aan te pakken en steeds grotere hoeveelheden data te verwerken via automatisering."

Besluitvorming automatiseren

IA voor I&O omvat het gebruik van AI-technieken waaronder generatieve AI (GenAI) voor het automatiseren van besluitvorming en uitvoeren van acties voor I&O-initiatieven. Dit wordt steeds meer ingezet om de zakelijke wendbaarheid te bevorderen en leidt tot geavanceerdere I&O-diensten.

IA is een opkomende technologie die zich momenteel in de 'Trough of Disillusionment' bevindt op de Gartner Hype Cycle voor I&O Automatisering 2024. Gartner verwacht dat het binnen vijf tot tien jaar mainstream wordt.

GenAI-vaardigheden vergroten de vraag

De toevoeging van GenAI-vaardigheden vergroot de vraag naar IA-platforms op de markt. Door middel van analyse en automatisering biedt IA mogelijkheden voor verbeterde operaties, efficiëntie en inzicht.

"Technologieaanbieders die best-of-breed tools voor AI in IT-operaties (AIOps), applicatieprestatiemonitoring en GenAI aanbieden, beïnvloeden de ontwikkeling van IA," aldus Saunderson. "AIOps en zelfstandige automatiseringstechnologie-aanbieders kunnen hun aanbod uitbreiden naar IA, hetzij via overnames of organische ontwikkeling."

Hyperautomatisering blijft essentieel

"Naast IA heeft hyperautomatisering een hernieuwde belangstelling en vraag gezien sinds de opkomst van GenAI in november 2022," zegt Frances Karamouzis, Distinguished VP Analyst bij Gartner. "Hyperautomatisering omvat het gebruik van verschillende technologieën en tools, waaronder AI, machine learning, event-driven software-architectuur en robotic process automation."

Minder dan 20% van de organisaties heeft hyperautomatiseringsinitiatieven succesvol gemeten. "Deze initiatieven maken vaak deel uit van een bredere technologische roadmap die bronsystemen aan de ene kant en AI en GenAI aan de andere kant omvat," aldus Karamouzis.

Operationele excellentie ondersteunen

De vraag naar hyperautomatisering wordt gedreven door de noodzaak van operationele excellentie over processen en functies om veerkracht te ondersteunen. Deze vraag blijft de groei van hyperautomatiseringsaanbiedingen aanjagen.

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in het rapport 'Hype Cycle for I&O Automation, 2024'. Ook deelt de marktonderzoeker meer informatie over I&O-leiderschap tijdens het gratis Gartner-webinar 'Strengthen Your I&O-CIO Partnership for Better Business Outcomes'. Gartner-analisten presenteren aanvullende analyses over cloudstrategieën en trends in infrastructuur en operaties tijdens de Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference op 19 en 20 november in Londen.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024