Wouter Hoeffnagel - 18 september 2024

Intel en AWS bundelen krachten rond AI-chip

Intel en Amazon Web Services (AWS) gaan samenwerken aan de ontwikkeling van een op maat gemaakte chip voor kunstmatige intelligentie (AI), ook wel een fabric chip genoemd. Het gaat om een meerjarig project ter waarde van miljarden dollars.

Intel en AWS bundelen krachten rond AI-chip image

AWS is de grootste aanbieder van cloudinfrastructuur en maakte eerder de overstap van standaard Intel-chips naar eigen ontwerpen die worden geproduceerd door fabrikanten zoals TSMC, de belangrijkste concurrent van Intel in deze sector. Nu gaat het dus een nieuwe samenwerking aan met Intel rond een AI-chip. Deze chip gaat gebruikmaken van Intel’s geavanceerde 18A productieproces.

Concurrent Microsoft, die ook actief is op de cloudmarkt, maakte in februari bekend dat het, net als AWS, voor enkele interne chips gebruik gaat maken van Intel.

Goed nieuws voor Intel

De samenwerking is een opsteker voor Intel, dat het momenteel financieel moeilijk heeft en diverse tegenslagen te verwerken kreeg. Het bedrijf kondigde eerder nog een kostenbesparingsprogramma aan, als onderdeel waarvan zo'n 15.000 banen verdwijnen.

Intel’s foundry business is een cruciaal onderdeel van de herstelstrategie die in 2021 werd gelanceerd, maar tot nu toe heeft het bedrijf moeite gehad om prominente klanten aan te trekken.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024