Wouter Hoeffnagel - 18 september 2024

Gerecht van Europese Unie zet streep door miljardenboete Google

Het Gerecht van de Europese Unie (EU) zet een streep door een boete van 1,49 miljard euro die de Europese Commissie in 2019 oplegde aan Google. Hoewel de rechter de bevindingen van de commissie onderschrijven, zijn zij het niet eens met de conclusies die hieruit getrokken zijn.

Gerecht van Europese Unie zet streep door miljardenboete Google image

De Europese Commissie oordeelde in 2019 dat Google zijn dominante marktpositie op de markt voor online advertenties heeft misbruikt. Het bedrijf zou tussen 2006 en 2016 in contracten met klanten eisen stellen die in het nadeel waren van andere advertentienetwerken. Zo zou het Amerikaanse techbedrijven hebben willen voorkomen dat concurrenten een eveneens een sterke positie op de advertentiemarkt konden bemachtigen.

Fouten gemaakt

Het Gerecht stelt echter dat de Europese Commissie onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom Google zich met zijn werkwijze schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik. Ook zou onvoldoende zijn aangetoond waarom de contracten die Google sloot innovatie tegenwerkten, de dominante marktpositie van Google hielpen te bewaken en waarom dit schadelijk was voor consumenten.

De Europese Commissie kan nog in beroep gaan tegen het oordeel.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024