Witold Kepinski - 19 september 2024

NLdigital over Prinsjesdag 2024: Wat betekent het voor de digitale sector?

Op Prinsjesdag 2024 presenteerde het kabinet-Schoof het nieuwe regeerakkoord en de Miljoenennota 2025. NLdigital zet in deze blog een aantal opvallende zaken op een rij rond aspecten die van belang zijn voor de Nederlandse ICT-branche.

NLdigital over Prinsjesdag 2024: Wat betekent het voor de digitale sector? image

Behoud van expatregeling

Wat ons als NLdigital positief opvalt, is dat de expatregeling blijft bestaan. Dit leek al te kunnen worden afgeleid uit het regeerakkoord maar is nu definitief. De komende twee jaar blijft de volledige 30% regeling van kracht, daarna wordt deze geleidelijk afgebouwd naar 27%. Hoewel de looneis licht stijgt, verwachten we dat dit voor onze sector geen grote obstakels zal vormen. Kanttekening is wel dat de regeling op termijn versobert, dat is jammer omdat uit de recente evaluatie van de regeling blijkt dat de regeling per saldo positief is. Ze levert dus meer op dan ze kost.

Investeringen in Actieplan Groene en Digitale Banen

We zien nu ook dat het voor het Actieplan Groene en Digitale Banen structurele middelen (5 miljoen) vrijgemaakt zijn, en incidenteel voor 3 jaar extra geld inbegroot is (10 miljoen, 2024-2026) en nog eens ongeveer 9 ton per jaar voor de periode 2024-2027 voor samenwerking in de regio. Het heeft niet de omvang van de NGF-aanvraag waar we op hadden ingezet, maar dit zijn bedragen waarmee enig verschil te maken zou moeten zijn.

Masterplan basisvaardigheden en curriculumherziening

Het Masterplan basisvaardigheden blijft behouden met bijbehorende financiering en de herziening van het curriculum gaat dus door. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het aantal kerndoelen minder wordt, maar welke dat zijn en wat het effect hiervan is op de doorvoering is onduidelijk. Wel wordt digitale geletterdheid genoemd als basisvaardigheid, wat zou betekenen dat ook digitale geletterdheid opgenomen blijft in het vernieuwde curriculum met bijbehorende financiering.

Cybersecurity

Op het vlak van Cybersecurity lijken de geplande extra investeringen doorgezet te worden. Voor DTC, NCSC en RDI staan de komende jaren budgetverhogingen ingepland. We kunnen echter ook al met zekerheid zeggen dat hier personeel nog grote uitdagingen zullen liggen om de extra capaciteit aan te trekken. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) kent momenteel bijvoorbeeld meer dan 20% externe inhuur en geeft aan in te zetten om die onder de 22% te houden (in plaats van rijksbrede inzet op minder dan 10%).

AI en Digitale Overheid

Er komt een actiever beleid om de kansen met AI binnen de overheid te pakken, daar waar mogelijk. Dat is positief omdat het vorige Kabinet nog de rem op het gebruik van AI had gezet. Ook wordt de IT inkoop via de sourcingstrategie tegen het licht gehouden in het kader van strategische autonomie. In dat licht wordt ook het cloudbeleid van de overheid herzien.

Arbeidsmarktkrapte

Kennis over digitalisering binnen de overheid staat al langer op de agenda, maar wordt nu gekoppeld aan de vraag welke kennis nodig is binnen de overheid en wat er aan de markt kan worden overgelaten. Dit is in het licht van de arbeidsmarkt krapte op de ICT markt een logische keuze. Zeker als er een bezuiniging van 22 procent minder ambtenaren moet worden bewerkstelligd.

Klimaatbeleid en duurzame digitalisering

Het beleid voor klimaat en verduurzaming van de energievoorziening wordt voortgezet vanuit de SDE regeling. Vanuit het Klimaatfonds wordt komende jaren vooral veel geïnvesteerd in de voorbereiding van nieuwe kerncentrales. Er is 65 miljoen beschikbaar voor de aanpak van het volle stroomnet, het Landelijk Actieplan Netcongestie (LAN) wordt voortgezet. Ook het nieuwe Actieplan Duurzame Digitalisering, dat voor de zomer is gepresenteerd, wordt nu voor het eerst vermeld en komt zo in de uitvoeringsfase.

Nationaal Programma Circulaire Economie

In 2025 wordt het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) geactualiseerd en voorzien van ambitieuze en haalbare doelstellingen. Vanuit het NPCE worden verschillende maatregelen uitgevoerd, zoals de verbetering en uitbreiding van de producentenverantwoordelijkheid (UPV).

We blijven als NLdigital betrokken bij deze ontwikkelingen en werken samen aan een toekomstbestendig digitaal Nederland!

Wil je op de hoogte blijven van politieke updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: https://www.nldigital.nl/nieuwsbrief/

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW