Community wil dat Oracle handelsmerk op JavaScript opgeeft
Verschillende leden uit de JavaScript-community vragen aan Oracle om haar handelsmerk op de programmeertaal JavaScript op te geven. Oracle gebruikt het niet, terwijl anderen het niet mogen.
JavaScript is een populaire open source programmeertaal en werd al in 2000 in de VS als handelsmerk toegewezen aan Sun Microsystems. In 2009 nam Oracle Sun over, maar het bedrijf gebruikt de naam JavaScript niet. Wel gebruikt het de naam Java, maar dat is een andere programmeertaal die wel actief wordt ontwikkeld door Oracle.
'Algemene term geworden'
Daarom vragen meer dan achtduizend leden uit de JavaScript community nu in een open brief aan Oracle om het handelsmerk te laten varen. Het hoofdargument dat de groep aanhaalt is dat Oracle de naam niet gebruikt, terwijl JavaScript wel miljoenen gebruikers heeft waardoor het een algemene term is geworden.
Dat kost de ontwikkelaars op zich niets, maar het hindert hen wel. Zo mogen bijvoorbeeld JavaScript conferenties niet de naam ‘JavaScript’ dragen. Daarom moet er creatief worden omgesprongen met naamgevingen.
'Handelsmerk is verlaten'
De brief stelt dat de houding van Oracle wettelijk gezien neerkomt op het verlaten van het handelsmerk. Eerdere vragen om de naam op te geven botsten op stilte bij het bedrijf van Larry Ellison. Tegelijk stelt de Amerikaanse wetgeving dat een naam ‘abandoned’ is wanneer het drie jaar op rij niet meer werd gebruikt, of wanneer de term gemeengoed is geworden. Beiden zijn van toepassing volgens de auteurs van de brief.
De geschiedenis van JavaScript gaat terug naar 1995 en komt verder uit een samenwerking tussen de toen populaire webbrowser Netscape en Sun Microsystems. Door die samenwerking kwam het handelsmerk bij Sun terecht. De auteurs stellen dat het in praktijk eerder een relikwie is uit de overname van Sun en dat de naam sindsdien nooit werd gebruikt door hen, hoewel het handelsmerk wel telkens werd vernieuwd.
In samenwerking met Data News