Wouter Hoeffnagel - 19 september 2024

Europese Commissie brengt wettelijke eisen rond interoperabiliteit iOS en iPadOS in kaart

De Europese Commissie gaat onderzoeken wat Apple precies moet doen om aan de Digital Markets Act (DMA) te voldoen. Het start hiervoor twee procedures, die beide draaien om de interoperabiliteit van iOS en iPadOS met derde partijen.

Europese Commissie brengt wettelijke eisen rond interoperabiliteit iOS en iPadOS in kaart image

In een verklaring meldt de Europese Commissie dat de DMA voorschrijft dat platforms als iOS en iPadOS interoperabel moeten zijn met de hardware- en softwarefuncties van derde partijen, en bedrijven hiervoor geen geld in rekening mogen brengen. De commissie is al langer met Apple in gesprek over het onderwerp. Met de procedures die het nu start formaliseert het naar eigen zeggen die dialoog.

Connectiviteitsfuncties en interoperabiliteitsverzoeken

De eerste procedure is gericht op diverse connectiviteitsfuncties van iOS, voornamelijk gericht op verbonden apparaten als smartwatches, koptelefoons en virtual reality (VS)-headsets. Het wil hiermee in kaart brengen hoe Apple effectieve interoperabiliteit kan bieden met functies als notificaties, het pairen van apparaten en connectiviteit.

De tweede procedure legt de nadruk op het proces dat Apple heeft opgezet voor het afhandelen van interoperabiliteitsverzoeken van ontwikkelaars en derde partijen voor iOS en iPadOS. Dit proces moet transparant, snel en eerlijk zijn.

Meer informatie is hier beschikbaar. 

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024