EU neemt voortouw bij uniforme archiveringsstrategie
Geschiedenis is belangrijk voor ons voortbestaan. Dagelijks wijzen sporen van onze voorouders naar wat er eeuwen geleden gebeurd is. Het staat soms gebeiteld in steen of grotschilderingen. In het digitale domein is de archivering een uitdaging omdat systemen, media en formaten komen en gaan. Het EU-archiveringinitiatief eArchiving, is een strategie op Europees niveau om de zaken weer op orde te krijgen.
We hoeven maar enkele tientallen jaren terug te kijken om te weten dat oude herinneringen op digitale media staan die al lang vergeten zijn. Laat staan dat er nog systemen zijn die met die oude dragers overweg kunnen of dat er software is die met de bestanden overweg kan. Daarmee is digitale geschiedenis een complex geheel. We ondersteunen de dragers mogelijk niet meer, hebben de gebruikte computers niet meer en kunnen bestanden niet meer verwerken.
Wereldwijde standaard
Het EU-archiveringinitiatief eArchiving, is een strategie op Europees niveau om de zaken weer op orde te krijgen. Tijdens de recente IT Press Tour in Istanbul sprak Dutch IT Channel met de Sloveen Gregor Završnik (CEO Geoarh) die lid is van EU Digital Archiving group. Zij werken aan een door de Europese Commissie gesponsorde standaard voor de archivering van data, een oplossing die wereldwijd kan worden toegepast.
Het project heeft nieuwe impulsen gekregen met verse financiering. Het doel is om ervoor te zorgen dat digitale records interoperabel, open, transparant, wettelijk compliant en duurzaam toegankelijk zijn. Het eArchiving Initiatief startte in oktober 2022 en heeft een gegarandeerde financiering eind dit jaar. Daarna is verlening mogelijk tot medio 2026.
Modulaire standaarden
De standaarden waaraan gewerkt wordt zijn modulair, zodat organisaties kunnen kiezen welke modules het belangrijkst voor hen zijn. Sommige zijn gebaseerd op het Open Archival Information System - referentiemodel ISO 14721. De modules dekken datacontext, eigenschappen, renderinginformatie en structuur (de metadata).
Gregor Završnik, CEO van Geoarh en lid van de EU Digital Archiving groep, claimde tijdens het gesprek: "Al onze tools zijn op open source gebaseerd en beschikbaar via een freemium model, aangezien veel gebruikers wellicht een consultancy bedrijf nodig hebben om ze te implementeren, waarbij mogelijk ook veel van onze consortiumleden betrokken zullen zijn." De eArchiving Reference Architecture Versie 2.0 werd dit jaar gepubliceerd, en een online versie is beschikbaar bij het E-ARK Knowledge Centre.