Hopsworks introduceert zijn AI Lakehouse
Het Zweedse Hopsworks is sinds 2018 bezig met het ontwikkelen van een AI Lakehouse. Een AI Lakehouse is niet uniek, anderen aanbieders zoals Databricks, Amazon (SageMaker) en Google (Vertex AI) zijn er ook mee bezig. Jim Dowling, de medeoprichter en CEO van Hopsworks, legde tijdens de IT Press Tour in Istanbul uit wat de uitgangspunten van Hopsworks zijn en hoe zijn team echt wil concurreren met de Amerikaanse lakehouse-aanbieders. Ze brengen de Hopsworks AI Lakehouse naar de markt als: ‘A Unified Real-Time AI Lakehouse for your Data’ van Europese afkomst.
Hopsworks is een flexibele en modulaire AI Lakehouse op basis van open-standaarden met een op Python gebaseerde feature store voor de enterprises. In deze store zijn oplossingen te vinden voor gebruikers die een "naadloze integratie" zoeken met hun bestaande data pijplijnen.
Eind juni werd Hopsworks 4.0 gelanceerd, een geïntegreerd platform voor het bouwen van batch-, realtime- en large language model (LLM) AI-systemen. De ontwikkelaar voegde nieuwe mogelijkheden toe aan het lakehouse zoals realtime data voor RAG (Retrieval-Augmented Generation), native Python-toegang (met ArrowFlight) en een optimalisatie voor LLMs.
Concurreren met de Amerikaanse lakehouse-giganten
Jim Dowling, medeoprichter en CEO van Hopsworks, legde tijdens de IT Press Tour in Istanbul de strategie achter het bedrijf uit. Ook vertelde hij hoe zijn team echt wil concurreren met de Amerikaanse lakehouse-giganten. "Ik kom uit Ierland en ben zeer pro-Europees. Het in Zweden gevestigde MySQL had een miljardenbedrijf voor Europa kunnen worden. Maar helaas het mocht niet zo zijn. Het werd verkocht aan Oracle, alleen omdat iemand daar meer brood in zag, het kon financieren en verder ontwikkelen. Daarmee was het Europese avontuur op zijn einde. Het probleem is helder: Europa heeft veel talent om nieuwe concepten te creëren, maar de VS heeft de expertise om ze op te schalen tot grote bedrijven.”
Toch geeft Dowling de moed niet op. Hij ziet in concurrent Databricks zijn lichtend voorbeeld. Jim: “Wat Databricks vanuit San Francisco doet, willen wij vanuit Europa doen. Inmiddels komen veel CIO’s naar ons toe nadat ze eerst bij Databricks hebben aangeklopt. Algemene klacht is dat het daar te traag werkt, mede veroorzaakt doordat de service in Amerikaanse cloud omgevingen draait. Europese klanten hebben voordeel bij een lokale oplossing met een single digit latency. Precies de positionering die wij claimen.” Wat nog echt nodig is, is een scale up. De financiering daarvoor wordt nu geregeld.
Er bestaat een gratis serverless versie van het product en een gelicenceerde enterprise variant. Enterprise customers kunnen elke cloud gebruiken en krijgen via een dedicated supportteam ondersteuning.