Hans Steeman - 28 september 2024

Cleondris One: een NetApp Ontap security suite

Speciaal voor NetApp Ontap ontwikkelt het Zwitserse bedrijf Cleondris securityoplossingen. Cleondris is in 2006 opgericht en als onafhankelijke ontwikkelaar helemaal gespecialiseerd in applicaties exclusief voor de NetApp-omgeving. Het nieuwe Cleondris One is een zeer geavanceerde suite die een goede bescherming tegen ransomware garandeert. Tijdens de IT Press Tour in Istanbul was het de Cleondris CEO en oprichter Christian Plattner die de nieuwe suite kwam aankondigen.

Omdat ransomware nog steeds als een van de grootste problemen in het bedrijfsleven wordt gezien, heeft Cleondris de wind in de rug. Een goede bescherming voorkomt dat een bedrijf op een kwade dag moet ontdekken dat data onbruikbaar gemaakt is en alleen via een complex proces en tegen hoge kosten weer teruggehaald kan worden.

De nieuwe Cleondris One is een suite met verschillende functies. De functies back-up, beveiliging en compliance worden door Cleondris One gecombineerd in één geïntegreerde oplossing, die functioneert als een anti-ransomwarecontroller. Christian Plattner: “We hebben een suite ontwikkeld die bedrijven niet alleen beschermt, maar hen ook helpt te anticiperen, te reageren en snel te herstellen van aanvallen. Door onze gespecialiseerde kennis (met zo’n 15 jaar aan ervaring) hebben we het zo opgezet dat het naadloos integreert in de bestaande NetApp-infrastructuren.”

Niet of maar wanneer

Plattner voegt hieraan toe: “Het is niet langer de vraag óf een bedrijf wordt aangevallen, maar vooral wanneer het gebeurt. Een van de suite componenten is bedoeld om deze uitdaging aan te gaan door proactieve bescherming tegen cyberbedreigingen te combineren met een snel herstel. Dankzij de integratie van kunstmatige intelligentie is de oplossing in staat om verdacht gedrag vroegtijdig te detecteren en bedreigingen te identificeren nog voordat ze schade aanrichten. Deze preventieve detectiemogelijkheid wordt verbeterd door geavanceerde gedragsanalyse en bestandsverificatie. “

Met de Granular Cyber Restore kan de beheerder alleen gecompromitteerde bestanden herstellen, terwijl onaangetaste bestanden intact blijven. Deze aanpak minimaliseert niet alleen gegevensverlies, maar zorgt er ook voor dat bedrijven hun activiteiten sneller kunnen hervatten, zonder uren of dagen werk te moeten verzetten.

Cleondris One biedt ook immutable back-ups en air-gap-snapshots die dus niet kunnen worden gewijzigd of verwijderd, zelfs niet door een beheerder. Dit is vooral cruciaal in moderne opslagomgevingen waar aanvallen niet alleen gericht kunnen zijn op actieve gegevens, maar ook op back-ups.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Novutech BN+BW 23-09 tm 14-10-2024