Hans Steeman - 02 oktober 2024

ZeroPoint maakt geheugen sneller om AI beter te ondersteunen

Het Zweedse bedrijf ZeroPoint Technologies AB gevestigd in Gothenburg, is bezig om de hardware van geheugenchips te optimaliseren. De reden is evident: de markt van CPU’s en GPU’s kraakt. De vraag is veel groter dan de productiecapaciteit, waardoor grote bedrijven zich zorgen maken over de oplopende kosten voor de AI-workloads in hun datacentra. ZeroPoint Technologies probeert de aandacht van de industrie te trekken met hun claim om een sterk verbeterde benutting van de servercapaciteit te realiseren, door knelpunten in het geheugengebruik op te lossen. Daardoor kan de bestaande hardware efficiënter werken. Eerder dit jaar trad ZeroPoint toe tot Intel Ignite, het wereldwijde acceleratorprogramma voor beginnende tech-startups. Aan innovatieve kracht schort het niet, met inmiddels 38 toegekende patenten.

ZeroPoint maakt geheugen sneller om AI beter te ondersteunen image

Tijdens de IT Press Tour in het Turkse Istanbul sprak Dutch IT Channel met Klas Moreau de CEO van ZeroPoint. Klas: “Er is veel vraag naar producten bij datacenteroperators die de toenemende uitdaging van geheugenknelpunten kunnen oplossen. De kosten worden veel te hoog. Sterker nog, toonaangevende hyperscalers zoals Meta en Google, roepen nu specifiek op tot hardware gebaseerde compressietechnologieën met betrekking tot CXL (Compute Express Link) geïntegreerd geheugen."

Oplossingen zijn volgens ZeroPoint mogelijk doordat geheugen inefficiënt gebruikt wordt.

Tot 70 procent van de data is redundant

Doorgaans is tot 70 procent van de opgeslagen data redundant. De producten van ZeroPoint verminderen die verspilling, waardoor geheugencapaciteit vrijkomt en de bandbreedte toeneemt. De optimalisatie wordt bereikt door in de hardware compressie- en optimalisatietechnologie te implementeren. Het resultaat is een combinatie van verliesvrije ultrasnelle gegevenscompressie met real-time gegevensoptimalisatie en transparant geheugenbeheer.

ZeroPoint Technologies maakt gebruik van compressie op basis van entropie. In tegenstelling tot op LZ gebaseerde compressie, verplaatst de statistische compressie van ZeroPoint het beheer van de op bibliotheken gebaseerde coderingen van het compressie- en decompressieproces naar de software, waardoor de overhead van het proces aanzienlijk wordt verminderd.

Intelligente sampling

Een bijzonder kenmerk is dat de geheugengegevens op de achtergrond door intelligente sampling worden geanalyseerd om efficiënte coderingen te genereren. Er wordt rekening gehouden met de analyse van de afgeleide gegevens, om een zeer efficiënte coderingen te genereren.

Klas: “Wij van ZeroPoint claimen dat onze technologie de geheugencapaciteit met een factor 2 tot 4 kan vergroten en tegelijkertijd tot zo’n 50 procent meer prestaties per watt kan leveren. Samen kunnen deze twee effecten de totale gebruikskosten van datacenterservers met wel 25 procent verlagen".

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-1 | 30-09 tm 07-10