Wouter Hoeffnagel - 24 september 2024

Fabrikant van oogstrobots FineField kiest voor SAP S/4 HANA

FineField, fabrikant van oogstrobots, stapt over op SAP S/4HANA Cloud Public Edition, met ondersteuning van SAP-partner Scheer Nederland. Het bedrijf wil zo zijn groei ondersteunen.

Fabrikant van oogstrobots FineField kiest voor SAP S/4 HANA image

FineField bracht in 2019 een prototype van zijn oogstrobot voor het plukken van verse blauwe bessen op de markt. Vijf jaar later heeft het bedrijf meerdere modellen ontwikkeld, en rijden de robots in vijftien landen, van de Verenigde Staten tot Australië.

De Harvy500 is het topmodel in het portfolio. Hiermee gaat het plukken van blauwe bessen volledig geautomatiseerd en met minder beschadigingen aan de bessen dan bij handmatig plukken. “Met behulp van sensoren ‘voelt’ de robot waar de struiken staan en bepaalt hij zelfstandig zijn route”, vertelt Marcel Beelen, directeur van FineField. “De oogstrobot neemt het werk van vijftig mensen over, een uitkomst voor telers die steeds moeilijker aan arbeidskrachten kunnen komen.”

'Onze prioriteit ligt bij groei'

“Wij willen wereldwijd een leidende positie innemen als het gaat om innovatie, duurzaamheid en een premium kwaliteit oogst”, zegt Beelen vol overtuiging. De recente oprichting van een vestiging in de Verenigde Staten draagt bij aan dat doel. “Onze prioriteit ligt nu bij groei. Daarna richten we ons op verdere diversificatie, zoals het ontwikkelen van machines voor het plukken van andere fruitsoorten.”

“We zijn wat je noemt een scale-up”, vervolgt de directeur. Maar groei brengt ook complexiteit met zich mee. "Daarom is het essentieel dat je processen voor verkoop, inkoop, service, productie en finance goed op orde zijn. Je moet inzicht hebben in je cashflow, je bill of material goed kunnen beheren en grip houden op de kwaliteit van de assemblage. We hebben nu al onderdelen verspreid over de hele wereld liggen, en daar wil je controle over hebben.”

Grip op de operatie houden

Om ook in de toekomst grip op de operatie te behouden, besloot FineField al vroeg in de ontwikkeling van het bedrijf de bedrijfssystemen onder de loep te nemen. Beelen: “We werkten met een financiële administratie, aangevuld met een aantal applicaties die we zelf aan elkaar hadden geknoopt. Mijn belangrijkste hulpmiddel was Excel, waarin ik de cashflow bijhield. We moesten stappen zetten om verdere groei te ondersteunen en te vereenvoudigen. Als je daar te lang mee wacht, kost het alleen maar meer reparatiewerk.”

Er was echter nog een reden om de losse tools te vervangen door een volwassen ERP-systeem: de verdere ontwikkeling van het servicemodel van FineField. “Ons servicemodel is volledig gebaseerd op het Internet of Things. We ontvangen enorme hoeveelheden data van de robot en via een digital twin kunnen we precies zien wat de machine doet en waar eventuele problemen zich voordoen. Als een klant een storing meldt, zien wij direct waar het probleem zit en helpen we het snel op te lossen.”

Beelen ziet mogelijkheden om dit concept verder uit te breiden, onder andere met kunstmatige intelligentie (AI). “We gebruiken data nu al voor predictive maintenance. In de toekomst zou een machine zelf een inkooporder kunnen plaatsen voor een vervangend onderdeel. Dat vereist echter dat de administratie aan de achterkant op orde is. Als dat goed geregeld is, kunnen zelfs pay-per-usemodellen werkelijkheid worden. De factuur wordt dan automatisch gegenereerd op basis van het gebruik.”

In de public cloud

Na een pakketselectie koos FineField voor SAP S/4HANA Cloud Public Edition. “Voor ons was het een absolute voorwaarde dat de ERP-oplossing in de public cloud draait”, legt Beelen uit. “We willen geen lokale servers en werken volledig in de cloud. Bedrijfsinformatie moet ook onderweg eenvoudig toegankelijk zijn via een mobiele telefoon. SAP heeft op het gebied van ERP in de cloud grote stappen gezet.”

FineField neemt S/4HANA Cloud Public Edition af via het GROW with SAP-programma, dat scale-ups tegen een vast bedrag per maand ondersteunt bij hun digitale transformatie. “Met GROW heeft FineField de zekerheid van een lage kostenbasis. Het biedt een compleet systeem waarin alles is geïntegreerd, en waarbij SAP zorgt voor het beheer”, schetst Ferry Bogaards, managing partner van Scheer Nederland.

Stapsgewijze aanpak

Scheer Nederland begeleidde als SAP-partner de implementatie van SAP S/4HANA Cloud Public Edition. Samen kozen ze voor een stapsgewijze aanpak. “Begin klein”, zo luidt het advies van Bogaards. "Bij FineField hebben we in drie maanden tijd eerst een solide basis gelegd. We hebben ons in die periode alleen gericht op de best practices die nodig zijn voor een goed fundament. Daarna kun je stap voor stap functionaliteit toevoegen die aansluit bij de groei van de organisatie.”

“Vaak wordt gedacht dat SAP alleen geschikt is voor grote bedrijven. Wij zijn dan ook geen typische SAP-klant”, merkt Beelen op. “SAP is echter prima geschikt voor kleinere bedrijven. Juist omdat je klein kunt beginnen, en de mogelijkheid hebt om de ERP-omgeving mee te laten groeien met je behoeften.”

Soepel project

In oktober 2024 gaat FineField live met SAP S/4HANA Cloud Public Edition. “Dankzij de ervaring van Scheer en hun gestandaardiseerde aanpak kunnen we terugkijken op een soepel project”, zegt Beelen.

Nu de basis is gelegd, richt het bedrijf zich op het verfijnen van de serviceprocessen. “We willen onze machines nauwgezet volgen, de staat ervan bijhouden en precies weten wat er vervangen moet worden. Ons assetmanagement is daarbij cruciaal, zodat we klanten optimaal kunnen ondersteunen met volledige en actuele informatie.”

Maar eerst staat de integratie van de nieuwe vestiging in de Verenigde Staten op de agenda. “Zodra daar mensen aan de slag gaan en de operaties op gang komen, moeten we deze naadloos integreren met onze Europese organisatie”, besluit Beelen. “Met SAP hebben we een stevig fundament om onze internationale groei verder te ondersteunen.”

ALSO BW tm 16-10-2024 Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024
Copaco BN + BW 23-09 tm 06-10-2024