Wouter Hoeffnagel - 26 september 2024

IDC: Voor ruim 72,9 miljard dollar aan gebruikte smartphones verkocht in 2023

Meer dan 195 miljoen gebruikte smartphones zijn in 2023 verkocht, meldt marktonderzoeker IDC. Het gaat daarbij om zowel gebruikte als refurbished apparaten. Dit is een stijging van 6,4% vergeleken met 2022. De waarde van deze zendingen bedroeg $72,9 miljard, een stijging van 12,4% ten opzichte van het voorgaande jaar.

IDC: Voor ruim 72,9 miljard dollar aan gebruikte smartphones verkocht in 2023 image

"De groei van de secundaire smartphonemarkt blijft beter presteren dan de markt voor nieuwe apparaten, aangezien het volume en de kwaliteit van gebruikte en gereviseerde toestellen via de verschillende kanalen in de loop van de tijd verbetert," zegt Anthony Scarsella, onderzoeksdirecteur Mobile Phones bij IDC. "Nieuwe spelers blijven de markt betreden in tal van regio's om een deel van deze taart te bemachtigen, aangezien de verkoop van nieuwe apparaten traag herstelt naar het niveau van voor de pandemie."

Groeipercentages voor gebruikte modellen nemen af

Hoewel de secundaire markt indrukwekkend lijkt in vergelijking met de nieuwe markt die een langzaam herstel laat zien, zijn de groeipercentages voor gebruikte modellen in de afgelopen jaren afgenomen. Voorraad blijft een kritisch probleem, omdat de verversingssnelheid in de meeste ontwikkelde economieën langer wordt, wat leidt tot een tekort aan premium modellen die de secundaire markt betreden. Inruilprogramma's blijven de industrie aandrijven, maar maken slechts een deel uit van de totale voorraad gebruikte apparaten.

"Het feit dat alle gebruikte toestellen moeten worden verwerkt, waarbij sommige meer tussenkomst vereisen dan andere, maakt dat deze markt neigt naar duurdere toestellen en meer gevestigde merken," zegt Diogo Santos, onderzoeksanalist bij IDC's Worldwide Quarterly Used Device Tracker. "Apple en Samsung domineren deze categorie, met bijna 64% van de wereldwijde markt voor gebruikte smartphones. Naarmate de markt voor gebruikte apparaten volwassen wordt en efficiënter wordt, wordt verwacht dat andere merken en goedkopere modellen een groter marktaandeel zullen verwerven."

Toenemende waarde

Ondanks de uitdagingen wordt verwacht dat de markt voor gebruikte smartphones in 2028 257 miljoen eenheden zal bereiken, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 5,7% over vijf jaar. De waarde van de zendingen maakt naar verwachting een vergelijkbare groei door met een CAGR van 5,5%. Ter vergelijking: de huidige prognose van IDC voor de markt van nieuwe smartphones is een CAGR van 2,8% over de prognoseperiode 2023-2028.

Meer informatie is beschikbaar in de Worldwide Quarterly Used Device Tracker.

Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Copaco BN + BW 23-09 tm 06-10-2024