Wouter Hoeffnagel - 27 september 2024

Aantal vacatures loopt terug, maar arbeidsmarkt blijft onder spanning staan

Werkgevers lijken nu iets beter in staat om nieuw personeel te vinden, volgens de nieuwste kwartaalcijfers van het CBS. In het tweede kwartaal van 2024 was er een lichte daling in het aantal vacatures. Desondanks blijft de arbeidsmarkt met 108 vacatures per 100 werklozen nog steeds zeer krap. Hoe spelen werkgevers hierop in? Recruitmentbureau Robert Half biedt interessante inzichten in de wervingsplannen van bedrijven voor de rest van het jaar.

Aantal vacatures loopt terug, maar arbeidsmarkt blijft onder spanning staan image

In deze krappe arbeidsmarkt richten veel organisaties zich vooral op het behouden van hun huidige personeel om de continuïteit van hun bedrijfsvoering te waarborgen. Uit onderzoek van Robert Half blijkt dat werkgevers in sectoren als finance en boekhouding, IT, administratie, HR en customer support hun vaste functies willen behouden (56,67%) of zelfs uitbreiden (35,33%). Dit sluit aan bij de trend die het CBS sinds het vierde kwartaal van 2015 ziet: het aantal werknemers met een vast contract blijft toenemen. In totaal hebben nu 5,5 miljoen mensen een vast contract, een groei van 26.000 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024.

Ook veel vraag naar tijdelijk personeel

Toch richten werkgevers zich niet uitsluitend op vaste dienstverbanden; er blijft ook veel vraag naar tijdelijk personeel. Volgens de cijfers van Robert Half willen bedrijven in de komende maanden zowel tijdelijk personeel behouden (48,33%) als hun aantallen uitbreiden (27,33%). Ook in projectmanagementfuncties staan behoud (42,67%) en uitbreiding (28,33%) hoog op de prioriteitenlijst van werkgevers.

“Werving trends zijn continu aan veranderingen onderhevig, maar uit ons onderzoek blijkt dat organisaties graag werken met een vast personeelsbestand. Dat bewijst momenteel hun focus op behoud en uitbreiding van vaste banen. Logisch, want een vast contract biedt zekerheid voor beide partijen. Toch kunnen werkgevers via tijdelijke banen flexibel en op korte termijn specifieke kennis en expertise toevoegen. Een mix van vaste en tijdelijke werknemers maakt je als werkgever wendbaar op een arbeidsmarkt die niet blijft stilstaan”, meldt Ricardo van Popering, Regional Director bij Robert Half.

Verschillen per bedrijfstak

Wel zijn er per bedrijfstak verschillen te constateren in de wervingsintenties van werkgevers, zo blijkt uit de gegevens van Robert Half. Binnen finance en boekhouding zijn werkgevers vooral op zoek naar vaste functies die gerelateerd zijn aan accounting en controlling. Bij controlling-functies heeft een tijdelijke invulling de grootste voorkeur ten opzichte van vaste of tijdelijke jobs. In de IT krijgen vaste functies in Artificial Intelligence (AI), automatisering en machine learning stevig voet aan de grond op de werkvloer. Zowel tijdelijk als op projectmanagementbasis is in de IT met name vraag naar functies binnen de werkgebieden service, support en operations. Binnen administratie, HR en customer support is er een stijging vast te stellen voor vaste en projectmanagementfuncties in customer service. Tijdelijke versterking zoeken zij vooral voor administratieve functies.

“Als we daarnaast kijken naar de vaardigheden die werkgevers belangrijk vinden, zien we dat zij op zoek zijn naar werknemers met sterke communicatieve skills die creatief uit de hoek kunnen komen. Binnen finance en boekhouding, maar ook bij administratie, HR en customer support zien we daarnaast veel vraag naar – én schaarste van – technische vaardigheden, zoals data analytics. Met andere woorden: het blijft belangrijk om tijdig in te zetten op upskilling en reskilling van het huidige personeelsbestand. Alleen zo kun je bijblijven op een aanhoudend krappe en veranderende arbeidsmarkt”, aldus Van Popering.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024