Redactie - 27 september 2024

Klacht tegen tracking Firefox ingediend in Oostenrijk

Privacygroepering noyb dient een klacht in over Firefox bij de Oostenrijkse privacytoezichthouder DSB. De klacht gaat over een nieuwe functie die standaard aan zou staan in versie 128 van Firefox.

Klacht tegen tracking Firefox ingediend in Oostenrijk image

De zogeheten Privacy Preserving Attribution (PPA) laat Firefox toe om het gedrag van gebruikers op websites te tracken, zo meldt noyb in een persbericht. ‘In essentie is de browser nu de tracking aan het doen, in plaats van de individuele websites. Dit kan een verbetering zijn tegenover nog meer invasieve cookie tracking, maar het bedrijf heeft zijn gebruikers nooit gevraagd of ze dat willen aanzetten. In de plaats heeft Mozilla het standaard aangezet bij mensen in een recente software update.’ Noyb noemt het verder nog bijzonder verontrustend, net omdat Mozilla een reputatie heeft als een van de meer privacy-vriendelijke browsers.

Informatie over gebruikers doorgespeeld

PPA wordt momenteel door een klein aantal sites getest, en doet wat denken aan Privacy Sandbox, Google’s verguisde systeem om cookies te vervangen. Kort door de bocht gaat de browser de interesses van de gebruikers bijhouden en dan bundelen in een schijnbaar anoniem rapport, dat dan aan een aggregatiedienst wordt geleverd. Zo krijgen de websites die advertenties tonen rapporten over het type gebruiker dat die ziet, maar zou de anonimiteit van die gebruikers wel behouden blijven.

In een mededeling naar aanleiding van de klacht, zegt Mozilla dat de code voor PPA in Firefox 128 is opgenomen, maar dat ze niet is geactiveerd. ‘De huidige iteratie van PPA is ontworpen als een beperkte test op de Mozilla Developer Network-website. We blijven geloven dat PPA een belangrijke stap is in het verbeteren van privacy op het internet en kijken ernaar uit om met noyb en anderen samen te werken om verwarring over onze aanpak weg te nemen,’ aldus Mozilla aan techsite Tweakers.

In samenwerking met Data News

Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024