Witold Kepinski - 03 oktober 2024

Expertum Ray app brengt veiligheid interne bedrijfsprocessen in kaart

Expertum presenteert Ray, een gebruiksvriendelijke app die op basis van bestaande SAP-informatie aftoetst waar de risico’s op interne fraude of misbruik van gegevens liggen. Dankzij duidelijke analysedashboards helpt de app bedrijven een betere kijk te krijgen op de toegangen tot kritische functionaliteiten en tot gevaarlijke combinaties van functionaliteiten, de zogenaamde Segregation of Duties. Waar nodig helpt Ray om corrigerende maatregelen in te bouwen.

Expertum Ray app brengt veiligheid interne bedrijfsprocessen in kaart image

Soms verwateren interne bedrijfsprocessen in de loop der jaren tot een onbegrijpelijk kluwen van verantwoordelijkheden. Want wie heeft allemaal toegang tot vertrouwelijke informatie? Wie beheert de leveranciersgegevens? Wie betaalt de facturen?

Overzicht bewaren

Als welbepaalde sleutelfuncties binnen een bedrijf door een te klein aantal personen worden uitgeoefend, krijgen zij soms te veel bevoegdheden. Zo ontstaan risico’s op belangenvermenging, fraude, diefstal en misbruik van informatie. In het ergste geval leidt het tot financiële verliezen en reputatieschade.

Vanuit hun jarenlange ervaring in SAP-systemen stellen de Expertum-consultants vast dat bedrijven soms het zicht verliezen op cruciale interne bedrijfsprocessen en rollenverdelingen. Daarom ontwikkelde Expertum nu Ray, een online app die op basis van de al bestaande SAP-informatie van een bedrijf de kritieke en conflicterende autorisaties in kaart brengt. Ray analyseert de risico’s, zowel naar critical access als naar segregation of duties, en visualiseert de risicoscores in begrijpelijke en overzichtelijke dashboards . Op basis van die dashboards kan een verantwoordelijke daarna gericht actie ondernemen.

Makkelijk en betaalbaar

Met een aantal eenvoudig in te voeren instructies en regels gaat Ray aan de slag, op zoek naar eventuele risico’s op fraude en misbruik van bevoegdheden. Hoewel dergelijke systemen al op de markt bestaan, omvatten ze steevast begeleidende tools die niet altijd nodig of gewenst zijn. Hierdoor ligt de kostprijs van die applicaties, zelfs voor grote bedrijven, soms prohibitief hoog.

Om dat te verhelpen ontwikkelde Expertum Ray, die de juiste risicoanalyses uitvoert, ze duidelijk in kaart brengt en het aan de bedrijven overlaat om de geïdentificeerde risico’s zelf aan te pakken of daar specialisten voor in te schakelen. Door de beschikbare functionaliteiten sterk te focaliseren op wat echt nuttig en nodig is houden we Ray betaalbaar, ook voor kleinere en middelgrote ondernemingen.

Meer info: www.expertum.net/ray

Specops Software 22/10 t/m 5/11 BW Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-4 | 21-10 tm 28-10