Witold Kepinski - 02 oktober 2024

PwC onderzoek: Cyberbeveiliging blijft Achilleshiel voor bedrijven

Ondanks de stijgende cyberdreigingen en toenemende investeringen in cybersecurity, zijn bedrijven nog lang niet klaar voor de toekomst. Uit het recente PwC onderzoek, de ‘Global Digital Trust Insights 2025’, blijkt dat slechts 2% van de organisaties wereldwijd een volledige cyberweerbaarheid heeft geïmplementeerd.

PwC onderzoek: Cyberbeveiliging blijft Achilleshiel voor bedrijven image

Cyberrisico’s blijven hoog op de agenda

De gemiddelde kosten van een datalek bedragen maar liefst $3,3 miljoen. Toch zien we dat bedrijven nog steeds worstelen met het vinden van de juiste oplossingen. Zo geeft tweederde van de technologieleiders aan dat cyberbeveiliging hun grootste zorg is voor de komende 12 maanden.

Kunstmatige Intelligentie: zegen en vloek

Hoewel kunstmatige intelligentie (AI) veelbelovende mogelijkheden biedt om cyberbeveiliging te verbeteren, vergroot het ook de aanvalsoppervlakte. Meer dan tweederde van de beveiligingsleiders geeft aan dat AI het afgelopen jaar heeft bijgedragen aan een toename van cyberaanvallen.

Wat maakt bedrijven zich het meeste zorgen?

De grootste zorgen van bedrijven liggen bij:

  • Cloud-gerelateerde dreigingen: 42%
  • Hack-and-leak operaties: 38%
  • Datalekken bij derde partijen: 35%
  • Aanvallen op verbonden producten: 33%

Investeringen in cybersecurity stijgen

Ondanks de uitdagingen investeren bedrijven steeds meer in cybersecurity. Zo verwacht bijna vier vijfde (77%) van de organisaties een toename van het cyberbudget in het komende jaar. Bedrijven zien cybersecurity niet alleen als een noodzakelijk kwaad, maar ook als een manier om concurrentievoordeel te behalen en het vertrouwen van klanten te vergroten.

Conclusie

De cyberdreiging blijft een constante factor in het bedrijfsleven. Hoewel bedrijven zich bewust zijn van de risico’s en er steeds meer in investeren, is er nog een lange weg te gaan. Het is van cruciaal belang dat organisaties proactief werken aan het verbeteren van hun cyberweerbaarheid. Dit betekent niet alleen het implementeren van de nieuwste technologieën, maar ook het investeren in bewustwording bij medewerkers en het ontwikkelen van een robuuste bedrijfscultuur rondom cybersecurity.

Lees verder het Global Digital Trust Insights-onderzoek van PwC uit 2025

Vertiv BW 17-10 tm 31-10-2024 Telindus Proximus banner 1 22-10 t/m 27-10
Specops Software 22/10 t/m 5/11 BN+BW