Eveline Meijer - 03 oktober 2024

Nederlandse medeoprichter van OpenAI gaat bij Anthropic werken

Durk Kingma, één van de medeoprichters van OpenAI, heeft aangekondigd dat hij bij Anthropic gaat werken, een concurrent van OpenAI. Eerder dit jaar kondigde ook medeoprichter John Schulman aan naar Anthropic te gaan.

Nederlandse medeoprichter van OpenAI gaat bij Anthropic werken image

Kingma kondigt het nieuws zelf aan op X, waar hij zegt dat Anthropics aanpak voor AI-ontwikkeling sterk overeenkomt met zijn eigen overtuigingen. "Ik kijk er naar uit om bij te dragen aan Anthropics missie om krachtige AI-systemen op verantwoorde wijze te ontwikkelen." Op LinkedIn geeft hij aan dat hij machine learning-onderzoeker wordt. Hoewel Anthropic in de VS is gevestigd, blijft Kingma vanuit Nederland werken.

De Nederlander werkte eerder diverse jaren bij Google. In 2015 maakte hij onderdeel uit van het team dat OpenAI oprichtte. Kingma was daar een onderzoeker. In 2018 verliet hij het bedrijf en werd hij een parttime investeerder en adviseur voor AI-startups. Later dat jaar besloot hij ook weer bij Google te gaan werken, waar hij onderdeel werd van Google Brain. In 2023 ging Google Brain samen met DeepMind. Die baan verlaat hij nu voor zijn nieuwe rol bij Anthropic.

Kingma is niet de enige medeoprichter van OpenAI die over is gestapt naar Anthropic. John Schulman kondigde in augustus aan OpenAI te verlaten en over te stappen naar de concurrent. Bovendien was de CEO van Anthropic, Dario Amodei, eerder vicepresident van research bij OpenAI. In mei kondigde verder Jan Leike aan naar Anthropic te gaan. Hij was daarvoor het hoofd van veiligheid bij OpenAI. 

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024