FME benoemt Joanne Meyboom-Fernhout als boegbeeld diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie
Joanne Meyboom-Fernhout, Managing Director bij Siemens Smart Infrastructure, is benoemd als het nieuwe boegbeeld voor diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DEI) bij FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Ze volgt Helen Kardan op, die is overgestapt van ASML naar TNO. Joanne zal zich de komende twee jaar inzetten voor bredere diversiteit, waarbij ze vooral culturele diversiteit en beoordeling op competenties centraal stelt.
Sterke drive
Theo Henrar, voorzitter van FME, en voormalig boegbeeld Helen Kardan, zijn verheugd over Joanne's benoeming. Kardan: "Joanne is een daadkrachtige bestuurder met een enorme drive. Ze is een passende opvolger die de sector verder gaat helpen naar een inclusievere cultuur en een meer diverse arbeidsmarkt." Henrar op zijn beurt: “FME ziet in Joanne een rolmodel, vanwege haar indrukwekkende loopbaan in verschillende technische en bestuurlijke functies, zoals nu bij FME-lidbedrijf Siemens Nederland. Zij heeft een enorm trackrecord. Zowel binnen Siemens Nederland als daarbuiten zet Joanne zich in voor meer gendergelijkheid op alle niveaus. Samen met haar gaan we voor een meer divers en inclusieve arbeidsmarkt zorgen." De voorzitter van FME bedankt Helen Kardan voor haar enorme inzet de afgelopen 1,5 jaar: "Helen heeft een stevige basis gelegd waarop we kunnen voortbouwen."
Meer vrouwen in techniek
De boegwissel vond gisteren tijdens het FME Vrouwen4Tech event plaats. Hier werd het belang van een gelijkwaardige positie van vrouwen op de arbeidsmarkt besproken, een thema dat Joanne nauw aan het hart ligt. Bij Siemens zorgde zij voor een toename van vrouwen in het managementteam, waar nu vier van de zes directieleden vrouw zijn.
Joanne: "We zien een verschuiving in de top van het bedrijfsleven. Eén op de drie benoemde bestuurders is nu een vrouw, maar in de technische sector blijven we achter. Dit moet snel veranderen, want diversiteit in leiderschap zorgt voor meer innovatie en betere besluitvorming. Bovendien heeft zo’n rolmodel aantrekkingskracht voor meer vrouwen naar de techniek "
Betere technische ontwerpen
Joanne benadrukt dat in het technische werkveld nog veel te winnen valt voor meisjes en vrouwen. "Kinderen worden vaak onbewust in een bepaalde richting geduwd. Maar meer vrouwelijke input kan leiden tot betere technische ontwerpen. Vrouwen denken namelijk anders als het gaat om het oplossen van complexe problemen. Mijn droom is dat ouders trots opscheppen dat hun dochter ‘rockt’ op haar mbo- of hbo opleiding in techniek. We missen namelijk nog veel meiden op deze twee belangrijke beroepsopleidingen. Terwijl het goed verdienen is en de sector en deze veel perspectief biedt voor vrouwen. In het technische wetenschappelijk onderwijs weten de meiden wel steeds beter hun weg te vinden.”
Joanne studeerde Mijnbouwkunde aan de TU Delft en heeft sinds 2016 verschillende leidinggevende functies vervuld bij Siemens Nederland. Naast Managing Director is ze ook directielid van Siemens Nederland. Van 2019 tot 2022 was ze de eerste vrouwelijke president van de beroepsvereniging van ingenieurs, KIVI.