Martijn Kregting - 06 oktober 2024

Groeiende vrees voor overvraagde stroomnetwerken door populariteit AI

Toezichthouders in de Amerikaanse staat Texas vrezen dat het aanbod van energie de snel groeiende vraag ernaar door datacenters niet langer meer kan bijhouden, zo schrijft The Register. Oorzaak hiervan is de AI-hausse, vooral ingegeven door de snel groeiende populariteit van generatieve AI-toepassingen. Dit is inmiddels een probleem dat wereldwijd speelt.

Groeiende vrees voor overvraagde stroomnetwerken door populariteit AI image

De Texas' Public Utility Commission (PUC) waarschuwt nu datacenter-operators die zich binnen de komende 12 tot 15 maanden in de Amerikaanse staat willen vestigen, dat ze niet volledig op het lokale net kunnen vertrouwen en dat ze ten minste een deel van hun eigen stroom zullen moeten opwekken. Texas heeft al langer problemen om te voldoen aan de vraag naar energie, mede omdat de energie-infrastructuur de afgelopen jaren door stromen beschadigd is.

Een van de grootste zorgen van Thomas Gleeson, voorzitter van de PUC, is volgens The Register dat datacenters zich vestigen in de buurt van bestaande elektriciteitscentrales en de levering van elektriciteit opkopen, waardoor het voor het net moeilijker wordt om iedereen van voldoende stroom te voorzien. In plaats daarvan wil Gleeson dat datacenteroperators hun eigen opwekkingsfaciliteiten regelen en ondersteunen voordat ze de bestaande infrastructuur onder druk zetten.

Belangrijke zorg

Gleesons opmerkingen komen op het moment dat stroom een ​​belangrijke zorg wordt onder datacenteroperators die AI-computerinfrastructuur willen uitbreiden naar nieuwe regio's en grotere clusters. Sommige van de AI-crunching clusters die in ontwikkeling zijn, overschrijden nu 125.000 GPU's en hebben stroombudgetten die worden gemeten in honderden megawatts. Het verkrijgen van stroom voor deze sites is een belangrijke zorg geworden voor datacenteroperators en volgens een recent CBRE-rapport leidt dit al tot vertragingen bij de bouw van datacenters.

Om ervoor te zorgen dat hun datacenters niet zonder stroom komen te zitten, sluiten sommige tech-giganten deals met eigenaren van operationele en zelfs niet langer actieve kerncentrales. Amazon betaalde dit voorjaar 650 miljoen dollar voor het Cumulus-datacenter van Talen Energy, direct naast de 2,5 gigawatt Susquehanna-kerncentrale. Volgens de deal krijgt Amazon toegang tot maximaal 960 megawatt aan stroom.

Microsoft heeft onlangs een overeenkomst voor de aankoop van stroom voor 20 jaar getekend met Constellation Energy om de 837 megawatt Three Mile Island Unit 1-kerncentrale weer online te brengen na de sluiting van de centrale in 2019. Google-CEO Sundar Pichai vertelde Nikkei Asia onlangs dat de zoekgigant ook zo'n optie overweegt.

Veel voorwerk

Het weer online brengen van gepensioneerde kerncentrales is echter niet altijd zo eenvoudig als het klinkt. Zoals The Register onlangs meldde, zullen veel oudere faciliteiten uitgebreide reparaties en moderniseringen nodig hebben voordat ze weer stoom in elektriciteit kunnen omzetten.

Sommige exploitanten hopen de problemen die gepaard gaan met oude reactorontwerpen te omzeilen door te kiezen voor kleine modulaire reactorontwerpen van bedrijven als NuScale, Oklo en anderen. Tijdens Oracle's Q1-winstgesprek vorige maand zei Ellison dat de IT-gigant al bouwvergunningen had verkregen voor een drietal SMR's.

Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024 ALSO BW tm 16-10-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-7 | 14-10 tm 21-10