Witold Kepinski - 07 oktober 2024

Energie-efficiënte datacenters kunnen tegen 2030 tot 25 miljard euro besparen

Nutanix, speler in hybride multi-cloud computing, meldt dat datacenters in de hele EMEA-regio het energieverbruik aanzienlijk kunnen verminderen, de CO2-uitstoot kunnen verlagen en kosten kunnen besparen met hyperconverged infrastructure (HCI).

Energie-efficiënte datacenters kunnen tegen 2030 tot 25 miljard euro besparen image

Dit blijkt uit een nieuw rapport van Atlantic Ventures, Improving Sustainability in Data Centers 2024, dat is gericht op het verbeteren van de duurzaamheid in datacenters.

In het rapport wordt vastgesteld dat het moderniseren van datacenters met op HCI gebaseerde oplossingen in slechts zes jaar een besparing van 19 miljoen ton CO2 kan opleveren in de EMEA-regio. Dat staat gelijk aan de uitstoot van bijna 4,1 miljoen auto's. Daarnaast kan het een financiële besparing opleveren van 25 miljard euro door verbeterde energie- en operationele efficiëntie.

Nu bedrijven met post-Covid digitalisering worden geconfronteerd en de vraag naar dataverslindende technologieën - zoals AI en IoT - steeds groter wordt, wordt het volgens het rapport steeds dringender om actie te ondernemen. De dubbele uitdaging van stijgende energiekosten en de toegenomen druk van regelgeving om de impact op het milieu te verminderen, maken het alleen maar lastiger voor IT-leiders. Als gevolg hiervan is energie-efficiëntie een topprioriteit geworden voor CIO’s en datacenterbeheerders.

Klimaatactie

“Datacenters zijn van groot belang voor de wereldwijde digitale economie, maar behoren ook tot de grootste verbruikers van energie”, zegt Sammy Zoghlami, SVP EMEA bij Nutanix. “Alleen al in EMEA verbruiken datacenters jaarlijks meer dan 98 TWh aan energie, gelijk aan het totale energieverbruik van een land als België. De bevindingen van dit rapport tonen aan dat bedrijven, door gebruik te maken van op HCI-gebaseerde oplossingen, een krachtige bijdrage kunnen leveren aan klimaatactie en de operationele kosten tegelijkertijd aanzienlijk kunnen verlagen.”

“CIO’s en digital executives worden - vooral met de opkomst van AI-toepassingen - geconfronteerd met uitdagingen om de digitale infrastructuur te leveren die de snelgroeiende vraag naar rekenkracht en opslagcapaciteit aan kan” zegt Carlo Velten van Atlantic Ventures. “Aangezien IT-budgetten onder druk staan en de elektriciteitsprijzen de pan uit rijzen, zijn energie-efficiënte datacenter- en cloud-operations belangrijk voor winstgevendheid en duurzaamheid. Hyperconverged infrastructuur (HCI) loopt voorop bij de transformatie van datacenters naar meer energie-efficiënte en klimaatvriendelijke operations, zoals dit rapport bevestigt.”

Belangrijkste bevindingen uit het rapport, inclusief specifieke gegevens voor Nederland:

  • 27% energiebesparing - Overschakelen van traditionele 3-tier architecturen naar een HCI-gebaseerd platform kan het energieverbruik jaarlijks met meer dan 27% verminderen. Dat helpt bedrijven om zowel de operationele kosten als de uitstoot terug te dringen.
  • Enorme regionale impact - In de hele EMEA-regio kan een grootschalige overstap tussen 2024 en 2030 tot 92 TWh elektriciteit besparen en 19 miljoen ton CO₂-uitstoot voorkomen - vergelijkbaar met de uitstoot van 4,1 miljoen auto’s. Alleen al in Nederland zou dit neerkomen op een besparing van 4,7 TWh elektriciteit.
  • 25 miljard euro aan besparingen - De financiële meevaller van minder elektriciteitsverbruik kan tegen 2030 oplopen tot 25 miljard euro, wat bedrijven een zeldzame kans biedt om duurzaamheid op één lijn te brengen met winstgevendheid. Vanwege de relatief hoge elektriciteitsprijzen kunnen de potentiële besparingen op elektriciteitskosten voor bedrijven en serviceproviders in Nederland oplopen tot 1,7 miljard euro tussen 2024 en 2030 als er wordt overgeschakeld van 3-tier naar HCI.
  • HCI in de cloud - Het migreren van HCI-platforms naar colocatie of public cloud vergroot deze voordelen, met potentiële energiebesparingen die kunnen oplopen tot 54% in vergelijking met traditionele on-premise datacenters. Dit komt door de lage Power Usage Effectiveness (PUE) van Public Cloud Providers en de flexibiliteit van on-demand computing-capaciteit.
  • Efficiënt herstel na rampen - Een op HCI-gebaseerde architectuur maakt ook gestroomlijnde, energie-efficiënte systemen voor disaster recovery in de cloud mogelijk. Daardoor is de infrastructuur minder belastend met behoud van schaalbaarheid en reactiesnelheid.
  • Nederland blijft prominente speler op het gebied van datacenters - Door zijn strategische ligging en geavanceerde digitale infrastructuur blijft Nederland een prominente speler in het datacenterlandschap binnen de EMEA-regio. In het verlengde daarvan wordt voorspeld dat de totale energievraag voor datacenters zal toenemen tot 8,7 TWh in 2030, waarbij het aandeel van traditionele datacenters zal dalen tot 23% vanwege een sterke cloudtransformatie.

Over het rapport

De bevindingen en voorspellingen in het door Nutanix gesponsorde rapport zijn gebaseerd op een diepgaande analyse die is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Atlantic Ventures. In de analyse wordt een typisch West-Europees enterprise datacenter gemodelleerd. Traditionele 3-tier infrastructuur wordt daarbij vergeleken met HCI-gebaseerde systemen op het vlak van energieverbruik, CO2-uitstoot en operationele kosten. Voor het eerst biedt het rapport een uitgebreide prognose van energie- en emissiebesparingen voor zowel de EMEA-regio als geheel, alsook voor afzonderlijke landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Zweden en Nederland.

Klik hier voor een kopie van het rapport

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW