Witold Kepinski - 07 oktober 2024

Microsoft investeert 4,3 miljard euro in AI-infrastructuur en cloud in Italië

In de grootste investering tot nu toe in Italië heeft Microsoft vandaag een initiatief van 4,3 miljard euro aangekondigd in de komende twee jaar om zijn hyperscale cloud- en AI-datacenterinfrastructuur uit te breiden en digitale vaardigheidstrainingen aan te bieden aan meer dan 1 miljoen Italianen door eind 2025.

Microsoft investeert 4,3 miljard euro in AI-infrastructuur en cloud in Italië image

Deze stap is bedoeld om Italië te helpen de kansen van kunstmatige intelligentie (AI) te maximaliseren en bij te dragen aan de focus van de Italiaanse regering op economische groei op de lange termijn en de demografische uitdagingen. De uitbreiding van het datacenter van Microsoft in Noord-Italië, in combinatie met de inzet om uitgebreide AI-vaardigheidstrainingen te bieden, ondersteunt de stijgende vraag naar AI-computer- en clouddiensten in heel Italië, nu organisaties de productiviteit willen verhogen en nieuwe doorbraken met AI willen ontdekken. Door AI te integreren in strategische sectoren zoals productie, gezondheidszorg, financiën en openbaar bestuur kan Italië productieprocessen innoveren, patiëntresultaten verbeteren, financiële diensten verbeteren en de efficiëntie van openbare diensten vergroten. Bovendien kan het integreren van AI in lokale kleine en middelgrote organisaties het land in staat stellen nieuwe niveaus van innovatie en ondernemerschap te ontsluiten.

De adoptie van AI heeft ook het potentieel om demografische uitdagingen aan te pakken en het concurrentievermogen van Italië op wereldschaal te vergroten, ter ondersteuning van de visie van de Italiaanse regering op een veerkrachtige, innovatieve en inclusieve economie. Beveiliging vormt de kern van deze investering en onze activiteiten en zorgt ervoor dat onze technologie en diensten zijn ontworpen om het vertrouwen te beschermen en te behouden, en om de cyberveiligheidspositie van het land te dienen.

Met deze investering zal Italië Noord een van de grootste datacenterregio's van Microsoft op het continent worden en een cruciale rol spelen bij het voldoen aan de Europese vereisten op het gebied van datagrenzen. Het zal ook dienen als een belangrijk dataknooppunt voor het Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika, ter ondersteuning van het Global Partnership on Investment and Infrastructure en tegemoetkomend aan de regeringsambitie onder het G7-voorzitterschap om de samenwerking met het Mondiale Zuiden te bevorderen.

Digital Transformatie

“Deze baanbrekende investering onderstreept onze jarenlange inzet voor de digitale transformatie van Italië”, zegt Brad Smith, vicevoorzitter en president van Microsoft. “Door de toegang tot onze AI-technologie en expertise uit te breiden, voorzien we de Italiaanse overheid, het bedrijfsleven en de bredere beroepsbevolking van de instrumenten om een ​​AI-gedreven economie op te bouwen die banen creëert en de welvaart stimuleert.”

Deze infrastructuur zal opereren onder de AI Access Principles van Microsoft, die zijn gecreëerd om innovatie en gezonde concurrentie binnen de snelgroeiende AI-economie te bevorderen. Ze weerspiegelen de groeiende rol en verantwoordelijkheid van Microsoft als leider op het gebied van AI en verplichten het bedrijf tot het doen van investeringen, het smeden van zakelijke partnerschappen en het creëren van programma’s die zorgen voor brede toegang tot de AI-technologie die organisaties en individuen in staat stelt AI te ontwikkelen en te gebruiken op manieren die nuttig zijn. het publieke goed.

AI National Skilling Initiative

In Italië heeft generatieve AI het potentieel om de productiviteit en het welzijn te verbeteren, zelfs in het licht van een tekort aan talent en een vergrijzende bevolking. Italië zou tegen 2040 ongeveer 3,7 miljoen werknemers kunnen verliezen, het aantal mensen dat naar verwachting de beroepsbevolking zal verlaten, resulterend in een nationaal bbp van 267,8 miljard euro bij het huidige productiviteitsniveau. Nieuwe technologieën zullen het mogelijk maken hetzelfde niveau van economisch welzijn te handhaven. Uit een recent onderzoek van TEHA Group en Microsoft Italië* blijkt dat 63 procent van de Italiaanse ondernemers een gebrek aan generatieve AI-vaardigheden erkent. Een brede toepassing van deze technologie zou het jaarlijkse bbp van Italië de komende vijftien jaar echter met wel 312 miljard euro kunnen verhogen, een stijging van 18,2 procent, en een van de strategische sectoren van de Italiaanse economie – het MKB en Made in Italy-bedrijven – zou kunnen profiteren van een toename van € 122 miljard aan toegevoegde waarde.

Microsoft en zijn partners zullen tegen 2025 nieuwe trainingsprogramma's introduceren om tegen 2025 meer dan 1 miljoen mensen in Italië vaardigheden bij te brengen, gericht op AI-vaardigheid, technische AI-vaardigheden, AI-bedrijfstransformatie en de bevordering van veilige en verantwoorde AI-ontwikkeling. Door onze samenwerking met een groot netwerk van Microsoft-gecertificeerde trainingsservicepartners, industriële partners, universiteiten, non-profitorganisaties, overheidsinstellingen en verenigingen, zullen we vaardigheidsinitiatieven lanceren voor professionals en studenten in heel Italië, ook in kansarme gemeenschappen.

Als onderdeel van het National Skilling Initiative heeft het Include to Grow -initiatief van de non-profitorganisatie ELIS tot doel de onderwijsarmoede terug te dringen en gemarginaliseerde individuen te helpen de arbeidsmarkt te betreden. Dit programma richt zich op vrouwen die na hun zwangerschapsverlof geen baan hebben kunnen vinden. Een ander initiatief, Ital.IA LAB , geleid door de non-profitorganisatie Fondazione Mondo Digitale, richt zich op het creëren van een nationale infrastructuur van leercentra voor generatieve AI en het opzetten van een netwerk van trainers om jongeren, werkzoekenden en werknemers op te leiden, vooral vrouwen en mensen in de arbeidsmarkt. achtergestelde gebieden, en in het zuiden van Italië.

“In minder dan een jaar heeft onze Cloud Regio Italiaanse en internationale bedrijven geholpen een grotere productiviteit en innovatie te bereiken”, aldus Vincenzo Esposito, General Manager Microsoft Italië. “Deze nieuwe investering bevestigt onze inzet voor de duurzame groei van Italië door organisaties te helpen de kracht van cloud en generatieve AI te benutten en tegelijkertijd Italianen de vaardigheden te bieden om deze technologieën te maximaliseren. Onze regio Italië-Noord zal doorgaan met het versnellen van de digitale transformatie en vaardigheden in Italië, en ervoor zorgen dat niemand achterblijft.”

Uitbreiding van de infrastructuur in Italië

Om bedrijven te helpen de mogelijkheden van AI voor hun groei te leren kennen, heeft Microsoft Italië het AI LAB-programma gecreëerd . Het afgelopen jaar hebben meer dan 320 bedrijven zich bij het initiatief aangesloten, waardoor meer dan 450 generatieve AI-projecten zijn ontstaan, waarvan 50% al operationeel is, allemaal ondersteund door een netwerk van 30 lokale partners om innovatie, creativiteit en productiviteit te verbeteren.

Volgens een recent onderzoek van THEA Group en Microsoft Italië* ervaren Italiaanse bedrijven tastbare productiviteitswinsten dankzij Generatieve AI. Tegenwoordig rapporteert 47 procent van de bedrijven die AI-oplossingen gebruiken een productiviteitsstijging van meer dan 5 procent, terwijl 74 procent een productiviteitswinst van meer dan 1 procent heeft ervaren. Deze winsten zijn bijzonder aanzienlijk, gezien de totale productiviteitsgroei die Italië de afgelopen twintig jaar heeft laten optekenen (+1,6 procent).

De geavanceerde computationele infrastructuur en AI-platformdiensten van Microsoft kunnen organisaties, van kleine middelgrote bedrijven en start-ups tot grote instellingen, in staat stellen bedrijfseigen en open source AI-modellen en -applicaties te ontwikkelen, implementeren en gebruiken. Het zal de eigen AI-diensten van Microsoft, zoals Microsoft 365 en Microsoft Dynamics, breder en lokaal toegankelijk maken voor Italiaanse klanten die de nieuwe infrastructuur gebruiken om het niveau van innovatie en productiviteit te verhogen. Microsoft zal ook clouddiensten blijven aanbieden aan de Italiaanse overheid via de Nationale Strategic Hub (PSN), met behulp van Microsoft Cloud for Sovereignty. Deze oplossing voldoet aan de nationale normen voor gegevensclassificatie met publieke cloudoplossingen, controles en beleidsbeheer.

Turijn

Een brede groep Italiaanse organisaties, bedrijven en start-ups maakt gebruik van geavanceerde clouddiensten en onderzoekt AI-mogelijkheden en zal profiteren van deze nieuwe investering.

Angelo Saccà, directeur van de Information Systems, Portal, afdeling E-Learning van de Universiteit van Turijn: “Dankzij de strategische samenwerking met Microsoft en het gebruik van de nieuwste oplossingen hebben we het vertrouwen en de drang naar innovatie versterkt, zowel voor een algemene transformaties en digitale transformatie in het bijzonder binnen onze academische gemeenschap”.

Als de grootste Qualified Trust Service Provider (QTSP) in Europa is InfoCert (Tinexta Group) standvastig in haar missie om vertrouwen te brengen in digitale transacties. “De aanzienlijke investering van Microsoft in Italië onderstreept het belang van onze thuismarkt en versterkt onze gedeelde visie voor een veilige digitale toekomst. Onze toewijding aan veiligheid en betrouwbaarheid vormt de kern van alles wat we bieden: het strategische partnerschap met Microsoft stelt ons in staat om geavanceerde oplossingen te blijven leveren, vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen, die de ruggengraat van de Italiaanse economie vormen”, zegt hij. Danilo Cattaneo CEO Infocert. “Door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie te integreren, bieden we innovatieve diensten die voldoen aan de veranderende behoeften van de markt, waarbij we het vertrouwen en de innovatie van ons aanbod combineren met de betrouwbaarheid van de infrastructuur van Microsoft.”

Duurzaam

De benadering van Microsoft ten aanzien van verantwoorde AI is gebaseerd op zes kernprincipes: eerlijkheid, betrouwbaarheid en veiligheid, privacy en beveiliging, inclusiviteit, transparantie en verantwoordelijkheid. Ze weerspiegelen de groeiende rol en verantwoordelijkheid van Microsoft als leider op het gebied van AI en verplichten het bedrijf tot het doen van investeringen, het smeden van zakelijke partnerschappen en het creëren van programma’s die zorgen voor brede toegang tot de AI-technologie die organisaties en individuen in staat stelt AI te ontwikkelen en te gebruiken op manieren die nuttig zijn. het publieke goed. Microsoft is ook een van de eersten die de Rome Call for AI Ethics heeft ondertekend , die een principiële benadering van kunstmatige intelligentie aanmoedigt en wordt onderschreven door religies uit de oosterse wereld en Abrahamitische religies.

Microsoft zal de betrouwbaarheid, veiligheid, privacy en beveiliging van AI blijven bevorderen door infrastructuur en clouddiensten te ontwerpen en bouwen om datacenters te helpen beveiligen tegen ongeoorloofde toegang, gevaren voor het milieu en andere fysieke bedreigingen. Om de betrouwbaarheid te vergroten, is de bestaande cloudregio van Microsoft in Italië verbonden met de grootste, vertrouwde wereldwijde cloudinfrastructuur, waardoor de hoogste servicebeschikbaarheid wordt ondersteund en klanten met vertrouwen worden geholpen bij het opbouwen van bedrijfscontinuïteit. De regio is uitgerust met Availability Zones, bestaande uit drie unieke fysieke locaties, elk met onafhankelijke stroom, koeling en netwerken. Microsoft Azure biedt een aantal veerkrachtfuncties voor hoge beschikbaarheid, bedrijfscontinuïteitsplannen en stappen voor noodherstel om services beschikbaar te houden en te voldoen aan hoge beveiligings- en privacynormen.

Datacenter

In 2024 heeft Microsoft de Datacenter Community Pledge uitgebracht om digitale infrastructuur te bouwen en te exploiteren die maatschappelijke uitdagingen aanpakt en voordelen creëert voor gemeenschappen, in nauwe samenwerking met lokale overheden, bewoners en belanghebbenden om ervoor te zorgen dat de infrastructuur een hulpbron is die bijdraagt ​​aan een duurzame toekomst en vooruitgang. welvaart en welzijn van de gemeenschap. In Italië heeft Microsoft zich aangesloten bij het Forestami-initiatief voor de herbebossing van bepaalde gebieden in het grootstedelijk gebied van Milaan, en heeft onlangs twee Lombardia Community Challenges gelanceerd die openstaan ​​voor lokale non-profitprojecten in Milaan en Pavia.

Microsoft investeert ook diep in het bevorderen van de duurzaamheid van AI en richt zich op de middelen die nodig zijn om de verantwoorde groei van de AI-infrastructuur te ondersteunen. Microsoft heeft bij de planning een 'first mover'-benadering gevolgd, waarbij langetermijninvesteringen zijn gedaan om meer CO2-vrije elektriciteit op de netwerken te brengen waar zij actief zijn. Power Purchase Agreements (PPA's) vormen de kern van deze aanpak. Vandaag de dag heeft Microsoft meer dan 34 GW aan hernieuwbare energie gecontracteerd in 24 landen, wat vooruitgang markeert in de richting van het versnellen van de markten voor hernieuwbare energie en het ondersteunen van de mondiale energietransitie.

In Italië heeft Microsoft drie PPA's voor hernieuwbare energie uitgevoerd en streeft het in de nabije toekomst naar aanvullende contractuele mogelijkheden. Microsoft is ook bezig met de transitie van back-upgeneratoren in datacenters naar een hernieuwbare biobrandstof die de netto CO2-uitstoot vermindert, en het datacenter in Italië is LEED Gold-gecertificeerd. De datacentra van Microsoft in de regio Italië Noord zijn ook geregistreerd onder de EU-gedragscode voor energie-efficiëntie in datacentra en in januari 2024 werd met succes een onafhankelijke externe EU-gedragscode-audit afgerond.

Waterverbruik

Naast het nauwkeurig meten en monitoren van het energieverbruik, gebruiken de Italiaanse datacentra van Microsoft directe verdampingskoelingsystemen om het waterverbruik te helpen verminderen. Dit koelsysteem is zeer energie- en waterefficiënt en gebruikt minder dan 5% van het jaar water voor koeling en minder elektriciteit dan andere op water gebaseerde koelsystemen zoals koeltorens. Het grootste deel van het gebruikte water bestaat uit opgevangen regenwater en wordt gebruikt voor 5 cycli van concentratie en hergebruik van water. Het water uit deze koelsystemen wordt vervolgens teruggevoerd naar de plaatselijke afvalwaterzuiveringsinstallatie, volgens de lokale regelgeving.

In 2023 bracht Microsoft het AI and Sustainability Playbook uit , waarin de kansen worden geschetst die AI biedt voor het versnellen van duurzaamheid. Naast het ontwerpen, bouwen en exploiteren van AI-infrastructuur voor duurzaamheid, kan de toepassing van AI een krachtig instrument zijn om het tempo en de schaal van duurzame oplossingen te bereiken om de klimaatuitdaging aan te pakken.

AI 4 Italië: impact en vooruitzichten van generatieve kunstmatige intelligentie voor Italië en Made in Italy”

Gartner BW tm 02-11-2024 Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024